Srbiji potrebni novi zatvori

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović izjavio je da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja tri nova zatvora u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

14:36

Default images

Obradović je najavio izgradnju zatvora u Kragujevcu, Pančevu i Medveđi, a zatvor u Padinskoj Skeli trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Obradović je kazao da u srpskim zatvorima postoji problem nedostatka prostora i dodao da je u Srbiji trenutno 11.150 pritvorenih, optuženih i prekršajno kažnjenih osoba.

"Naše mogućnosti su objektivno limitirane finansijskim sredstvima", dodao je Obradović i najavio da će sredstva za izgradnju zatvora u Kragujevcu i Pančevu biti obezbeđena iz kredita, koji je dogovoren sa Evropskom komisijom, dok je izgradnja zatvora u Medveđi među projektima Vlade Srbije.

Srbija spada u srednje opterećene zemlje licima koja su lišena slobode, jer ima 140 pritvorenika i osuđenika na 100.000 stanovnika, govore podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

S obzirom na to da srpski zatvori realno primaju oko 6.500 lica, to znači da smo mi prepunjeni za 80 odsto. Za poslednjih šest godina broj lica lišenih slobode u Srbiji se povećao za 60 odsto, rekao je Obradović

Elektronske narukvice za osuđenike

Obradović je predstavio i sistem alternativnih kaznenih mera koji bi trebalo da smanji broj zatvorenika.

Narukvice za elektronski nadzor osuđenika nosiće osuđenici na kazne do godinu dana.

Ono što smo do sada gledali u stranim kriminalističkim filmovima, postaće realnost u Srbiji. Osuđenići će ubuće nostiti narukvice, odnosno elektronske naprave koje će, doduše, nositi na nozi, iznad gležnja, a preko GPS sistema biće vezani sa centralnom službom za praćenje.

Svako udaljavanje od stana ili kuće sistem će registrovati. Dragan Bjeličić, zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, prvi je testirao elektronsku narukvicu, 7 dana 24 sata dnevno.

"Njeno prisustvo nisam ni osetio. Osetio sam, jer smo hteli da probamo sve moguće malverzacije, sklanjanje, rušenje celog sistema za nadzor, a verujte mi mogućnosti su velike. Mnogo smo tih stvari probalil od kidanja, lomljenja, vruće vode, sve to sistem registruje", kaže on.

Narukvice će nositi osuđenici kojima je izrečena kazna zatvora do godinu dana. Sud će određivati da li će Operativni centar osuđenika pratiti 24 sata dnevno, da li mu je omogućeno da odlazi na posao, odnosno da u pojedinim slučajevima napušta stan.

"Ono što je jako dobro kada govorimo o sistemu elektronskog nadzora to je da će se na ovaj način smanjiti broj lica koja će izdržavati kaznu u zatvorima. To ne samo da je dobro za osuđena lica, već i za državu jer se na ovaj način znatno smanjuju troškovi koje država ima prilikom izvršenja sankcija", kaže Obradović.

Za primenu sistema moraju postojati odgovarajuće tehničke pretpostavke - osuđenik mora imati struju i telefonsku liniju za koje će biti vezan prijemnik koji omogućava praćenje.

Ugovor o iznajmljivanju opreme - odašiljača, odnosno narukvica i prijemnika sklopljen je sa izraelskom kompanijom koja tim proizvodima pokriva dve trećine sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: