Nastavak suđenja za zločin u Lovasu

Beograd -- Suđenje optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Lovas nastavlja se danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Izvor: Tanjug Srbija
Podeli

Tužilaštvo tereti 14 optuženih da su, kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" lišili života 70 lica.

Četvorica optuženih su bivši pripadnici JNA, četvorica lokalne teritorijalne odbrane dok su šestorica bili u sastavu paravojne formacije „Dušan Silni".

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena su 22 civila u kućama i u dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Dvadeset dva civila su poginula kada su, 18. oktobra 1991, kao živi štit naterani da koračaju kroz minsko polje, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila, navodi se u optužnici.

Optuženi su Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Suđenje za ratni zločin u Lovasu počelo je 17. aprila 2008. godine, a početkom ovog meseca tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izdao je naredbu za pokretanje finansijske istrage protiv tojice optuženih.

Naredba je izdata na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ratnog zločina, jer Tužilaštvo sumnja da je imovina osumnjičenih u znatnoj nesrazmeri sa njihovim zakonitim prihodima u vreme vršenja krivičnog dela.

Okrivljeni su od zarobljenih civila oduzeli novac, zlatni nakit i druge dragocenosti.

Info

Zabrana prolaza za NATO trupe

London, Beograd -- Pakistanski zvaničnici su na jednom graničnom prelazu prema Avganistanu zaustavili sve kamione NATO za snabdevanje međunarodnih snaga u toj zemlji.

Svet četvrtak 30.09. 22:45 Komentara: 3

Povređen predsednik Ekvadora

Kito -- Predsednik Ekvadora Rafael Korea povređen na protestima koje su organizovali pripadnici snaga bezbednosti nezadovoljni zakonom kojim im se oduzimaju bonusi.

Svet četvrtak 30.09. 22:02 Komentara: 2

Usvojena uredba o mleku

Beograd -- Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Ekonomija četvrtak 30.09. 21:20 Komentara: 10
strana 1 od 867 idi na stranu