Optužnica protiv braće Karić

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili "Mobtel" za više od 60 miliona evra.

Izvor: B92, Blic

Subota, 18.09.2010.

01:34

Default images

Braća Karić su u bekstvu i za njima je raspisana crvena Interpolova poternica.

Braća Karić terete se da su od 1998. do 2005. sa saradnicima sa računa "Mobtela" prebacili više od 60 miliona evra na preduzeća "BK grupa" i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor "Mobtela".

Bogoljub Karić prešao je put od muzičar do biznismena, pa političara i na kraju otuženika i begunca. Više tužilaštvo trereti Kariće da su kao suvlasnici Mobtela sklapali ugovore sa firmama koje su vlasništvu porodice Karić.

Sa računa Mobtela prebacivan je na novac u Astra banku, Astra Simit, BK televiziju, Evropa osiguranje i mnoga druga preduzeća, a od toga novca izmešu ostalog su štampani su kuvari i objavljivani muzički diskovi.

U optužnici se navodi da su novac prebacivali tako što su kontrolisali Upravni odbor "Mobtela", kao i da su "uticali na sudsku vlast", jer se među optuženima nalazi i Ivanka Knežević-Kozić, nekadašnji sudija Trgovinskog suda u Beogradu.

Advokat Bogoljuba Karića, Milorad Panjević, nije želeo da komentariše navode optužnice, jer je nije video. Objavljivanje optužnice prvo u medijima je prema Panjevićevim rečima krivično delo.

Porodici Karić preti oduzimanje 85 stanova i vila i skoro 50 automobila. To je spisak imovine za koju su istražni organi do sada utvrdili da se nalazi u njihovom vlasništvu. Među ovim objektima su i oni u Londonu, ali i Crnoj Gori. Na spisku istražnih organa je i više od deset preduzeća porodice.

Deo imovine u Beogradu:

Zgrada u Ulici Palmira Toljatija 3 od 1.778 metara kvadratnih, sa 13 ari katastarske parcele, vlasništvo "Astra banke" i "BK telekoma"

Poslovni prostor u Zvečanskoj 54, u vlasništvu kompanije "Braća Karić" d.o.o. Na toj adresi nalazi se sedam stanova površine veće od 600 kvadrata

Tri kuće i četiri stana u Temišvarskoj ulici

Podizanjem optužnice protiv Bogoljuba Karića i drugih osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i štete koju su naneli kompaniji "Mobtel", država želi da iskaže rešenost da će se suprotstaviti svim oblicima kriminala kojima su oštećeni i svi građani Srbije, izjavio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

On je naveo da "niko neće biti pošteđen u jasnoj i čvrstoj nameri Tužilaštva da se obračuna sa ovakvim vidovima kriminala".

Optuženi su za više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Malovićeva: Ako je kapital nelegalan, oduzimanje imovine po zakonu

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da podizanje optužnice protiv Bogoljuba Karića jasno pokazuje da postoji nedvosmislena odlučnost državnih organa da istraže i da, ukoliko ima elemenata krivične odgovornosti, kazne sve one koji su se bavili kriminalom.

"'Mobtel' su, kako piše u optužnici, Karić i njegovi saradnici odštetili za više od 60 miliona evra, a poznato je da je ta porodica raspolaže velikim bogatstvom. Ukoliko se u sudskom postupku utvrdi da Karićev kapital nije legalno stečen, na njega se može primeniti Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom", rekla je Malovićeva.

Ona je navela da se finansijskom istragom može utvrditi da li je Karić imovinu u zemlji, kao i u inostranstvu, stekao na legalan način.

Ministarka pravde je navela da je beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije jedno od osnovnih načela postojanja ove vlade i da je sigurna da u tom pravcu neće biti posustajanja.

"Dosadašjim rezultatima poslali smo jasnu poruku da niko ko se ogrešio o zakon ne može očekivati da će biti privilegovan, bez obzira na bogatstvo i status koji ima", rekla je ministarka pravde.

Zahtev za sprovođenje istrage, koji je protiv Karića i njegovih saradnika podnet u januaru 2006. godine, nakon temeljne i opsežne istrage i rada tužilaštva, rezultirao je podizanjem optužnice.

Blic: Kako je funkcionisao lanac zloupotreba

Protiv porodice Karić, prema saznanjima "Blica", uskoro će biti podneti i prvi zahtevi za oduzimanje imovine u Srbiji.

Bogoljub i Sreten Karić i ostali optuženi terete se za više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja. Tako se Sretenu i Bogoljubu Kariću stavlja na teret da su od 16. marta do 31. decembra 2005. preduzeću "Astra simit” sa računa "Mobtela” pribavili korist od 951.200 dinara. Najveća pojedinačna šteta za državu je nastala kada je sa računa "Mobtela” prebačeno na račune "Astra banke” i "Postmeksa” 2.986.901.956 dinara, za šta su optuženi Sreten Karić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić i Snežana Kostić.

Branislav Anđelić iz "Mobtela” i Branko Krstonošić, direktor "Evropa osiguranja”, terete se za prebacivanje 70.000.000 dinara sa računa "Mobtela” na račun ovog privatnog preduzeća.

Dušan Đorđević i Tatjana Rakas iz "Mobtela” terete se da su na štetu ovog preduzeća kupcima 75 stanova u Dopropoljskoj ulici u Beogradu od brojeva 59 do 65 pribavili protivpravno korist od 801.781.596 dinara. Njih dvoje su optuženi i da su "Akademiji umetnosti braća Karić” sa računa "Mobtela” nezakonito prebacili četiri miliona dinara.

Sreten Karić i njih dvoje su, prema navodima optužnice, nabavili stanove takođe u Dopropoljskoj ulici za četvoro radnika "Mobtela” ispod tržišne cene tako da su oštetili kompaniju za više od 35 miliona dinara.

Terete se i da su za školovanje četvoro dece porodice Karić u privatnim školama od 28. avgusta 2002. do 23. maja 2005. nezakonito iz "Mobtela” platili 47.560 dolara.

Tatjana Rakas je optužena i da je u tri meseca u 2002. preduzeću "Femili turs” pribavila nezakonitu imovinsku korist od 308.046.701 dinara, kao i da je muzičarima Danijeli i Danici Karić, kao i "RTV BK telekomu”, pribavila nezakonito 144.000.000 dinara. Sreten Karić, Bogoljub Lazić i Tatjana Rakas terete se da su oštetili "Mobtel” za 7.334.907 dinara, jer je Rakasova nezakonito kupila stan od 106 metara kvadratnih u Ulici 14. decembar u Beogradu.

Dušan Đorđević i Sreten Karić optuženi su da su sa Danicom i Danijelom Karić zaključili nezakoniti ugovor o iznajmljivanju prostorija od 907 kvadrata na Terazijama 28 i pribavili im 10.453 evra. Njih dvojica se terete i da su preduzeću "Astra simit” 3. juna 2003. nezakonito platili sa računa "Mobtela” 12.341.304 dinara.

Vitomir Parežanin iz "Mobtela” tereti se da je sa računa ovog preduzeća nezakonito prebacio više od 674 miliona dinara na račun "Astra simita”, kao i da je prebacio "RTV BK telekomu” 22.320.000 dinara.

Đorđević se tereti i da je nepotrebno sa računa "Mobtela” platio 2.950.000 dinara "Astra simitu” za štampanje 650 publikacija "Kosovsko-metohijiska trpeza” autorke Mirjane Karić. Patrik Harup, generalni direktor "Mobtela”, njegov pomoćnik Goran Božić i Goran Milić, direktor "Astra simita”, terete se za nezakonito prebacivanje više od četiri miliona evra na račun "Astra simita” za navodnu izgradnju stanova u Beogradu. Harpur i Božić se optuženi da su oštetili "Mobtel” i za 60.912.808 dinara.

Božić se tereti da je Goranu Kariću nezakonito omogućio da se zaposli na mestu izvršnog direktora "Mobtela”.

Sreten Karić, Branislav Anđelić, Tatjana Rakas, Patrik Harpur, Goran Božić i Bogoljub Lazić se terete da su preduzeću "Astra simit” nezakonito pribavili sa računa "Mobtela” skoro sedam miliona evra.

Za izdavačko preduzeće "Jefimija pres” sa računa "Mobtela prebačeno je skoro 50 miliona dinara, za šta su optuženi Sreten Karić, Vitomir Parežanin i Olga Žilović.

Ovu su samo neki od navoda optužnice na skoro 60 strana, o kojoj će sud odlučivati.

Kada je reč o zapleni imovine, a do sada je utvrđeno da porodica Karić ima 85 kuća i stanova, naš izvor iz istrage kaže:

Tužilaštvo će odlučiti za koju imovinu će prvo podneti sudu zahtev za privremeno oduzimanje, a zatim i za trajno, ukoliko Karići budu osuđeni. To se očekuje uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: