Simić: Srbiji potreban kompromis

Beograd -- Dolazak Dimitrisa Drucasa u Beograd pokušaj je smirivanja strasti u odnosima Beograda i Brisela, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Izvor: B92
Podeli

Predrag Simić navodi da uticaj Grčke nije veliki, ali da njeno članstvo u Evropskoj uniji ima svoju težinu.

On očekuje da će ovakav primer ipak narednih dana slediti i neki drugi evropski zvaničnici koji su u dobrim odnosima sa Beogradom u pokušaju da približe stavove Srbije i Brisela.

"Pitanje je da li Srbija želi da se nađe suočena sa Evropskom unijom i da mobiliše glasove sveta protiv glasova organizacije kojoj želi da pristupi. Ukoliko to ne bi uspela, to bi bio jedan ozbiljan udarac", rekao je Simić u vestima TVB92.

"Mislim da je za Srbiju najbolje da dođe do kompromisa u ovih preostalih mesec dana i do usaglašenog nastupa Beograda i Brisela na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je on.

"Kao što vidimo, EU je i dalje podeljena po pitanju Kosova i čini mi se da je poseta grčkog ministra pokušaj da se ta dva zahuktala voza ipak dovedu u jedan paralelan kolosek, koji bi trebao da dovede i do nekog kompromisa", kazao je Simić.

"Za Srbiju ni poraz ni pobeda u odnosima sa EU nije ono što želi dobiti", ocenio je Predrag Simić.

strana 1 od 60 idi na stranu