Glavašu dve godine kraća kazna

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je sa 10 na 8 godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima počinjene u Osijeku 1991.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

15:45

Default images

Time je delimično prihvaćena žalba Branimira Glavaša na prvostepenu presudu Suda u Zagrebu maja prošle godine.

Tom presudom Glavaš je bio osuđen na deset godina za ratne zločine u slučajevima poznatim kao "selotejp" i "garaža". Kazna je smanjena i ostalim saoptuženima u tim slučajevima.

Tako je drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska kazna smanjena sa osam na sedam godina, a Gordani Getoš-Magdić sa sedam na pet.

Vrhovni sud je i Dini Kontiću i Zdravku Dragiću smanjio kaznu zatvora s pet na tri i po godine, a Tihomiru Valentiću s pet na četiri i po godine zatvora.

Na presudu suda u Zagrebu žalilo se i državno tužilaštvo, tražeći veće kazne za sve optužene zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela, ali je Vrhovni sud tu žalbu odbacio.

Svi osuđeni su obavezni da plate i trošak advokata Radoslava Ratkovića, koji je svedočio kako je preživeo pokušaj ubistva na Dravi, u iznosu od 80 215 kuna, objavljeno je u odluci Vrhovnog suda.

Uoči izricanja presude Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj. Svi ostali su u pritvoru, a u zatvorske kazne biće im uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Glavaš je u pritvoru bio od aprila 2007. do januara 2008.

Početkom juna na Vrhovnom sudu završen je žalbeni postupak na prošlogodišnju nepravosnažnu presudu, na koju su se žalili i optuženi i tužilaštvo.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: