"Tadić da ne potpiše izmene zakona"

Beograd -- Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Ona je navela da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

Markovićeva je rekla da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojim se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju i bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Amandman poslanika Vladana Batića koji je vladajuća većina usvojila dovodi u pitanje ceo tekst predloga Zakona i ozbiljno remeti mogućnost Agencije da efikasno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, kaže Zorana Marković.

Ona upozorava da predlog zakona omogućava da na hiljade funkcionera bezgranično ostanu gde jesu.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Zatečeni funkcioneri su sebe izuzeli u jednom izuzetno visokom stepenu, do mere koja predstavlja povredu Ustava i zakona", navela je Zorana Marković.

Korupciji su odlučili da se suprotstave i osnivači internet sajta Pištaljka. Reč je o sajtu na kojem će ljudi, bez straha da njihov identitet bude otkriven, moći da prijavljuju korupciju na svom radnom mestu ili okolini.

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

"Dakle, ovakva pravno-tehnički loše sročena odredba sadržana u amandmanu zaravo je neustavna sama po sebi, jer omogućava da narodni poslanik koji se istovremeno nalazi i na drugim funkcijama koje su Ustavnom utvrđene za njih kao nespojive - zadrže svoje funkcije", kazala je Markovićeva.

"Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je ona.

Ona je navela da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korpucije.

strana 1 od 910 idi na stranu