Tadić: Nastavak miroljubive borbe

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde teška za Srbiju, ali i da je jasno da se sud nije izjašnjavao o pitanju secesije.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 22.07.2010.

16:53

Default images

Tadić je rekao da je MSP na taj način pitanje Kosova prepustio Generalnoj skupštini UN.

"Tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se ne tiče. Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu - u Generalnoj skupštini UN", ukazao je on.

Kako je Tadić ocenio, politički zaključak je prepušten Generalnoj supštini UN.

"Srbija nikada neće priznati jednostano proglašenu nezavisnost Kosova, jer smatramo da jednostrana i etnički motivisana secesija nije u skladu sa principima UN", kazao je Tadić i upitao da li će odluka MSP imati implikacije po međunarodni poredak.

"Ako bi se ova odluka čitala u svetlu u kakvom se danas predstavlja u Prištini, nesumnjivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete u svetu. Međutim, pošto u stvarnosti Sud nije razmatrao pitanje secesije, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN", ocenio je Tadić. On je rekao da mišljenje suda otvara mogućnost Srbiji da se za ispravnost svoje politike bori najesen na Generalnoj skupštini UN, usvajanjem rezolucije koja će pozvati da se taj istorijski problem i konflikt u srpsko-albanskim odnosima reši pregovorima.

Tadić je naveo da država ima jasan plan diplomatskih aktivnosti u narednim danima. Vlada Srbije razmatraće dalje korake, a već tokom vikenda će specijalni izaslanici odneti pisma šefovima država ili vlada 55 zemalja širom sveta.

"Mnoge zemlje biće pod pritiskom da priznaju Kosovo pre izjašnjavanja u Generalnoj skupštini UN. Srbija će uložiti sve napore da tih priznanja bude što manje i da na jesen u NJujorku bude usvojena rezolucija Srbije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, jedino održivo rešenje za budućnost Kosova je ono koje prihvate sve strane, a "Srbija nije i nikada neće promeniti svoj principijelan stav: ne priznajemo jednostranu nezavisnost Kosova".

"Borba za kompromisno rešenje će biti teška i duga, ali od nje necemo odustati. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine", rekao je Tadić i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije.

Predsednik je rekao da je međunarodna zajednica odgovorna za mir i stabilnost na Kosovu, a da će Srbija nastaviti da mirnim, diplomatskim i političkim putem traži rešenje koje će čuvati suverenitet i teritorijalni integritet države.

"U tome moramo da budemo odlučni i složni, jer to nije dnevnopolitičko pitanje, već nacionalni i državni zadatak najvišeg reda za sve građane, institucije i sve političke stranke", poručio je Tadić.

Jeremić: Izbegnuto suštinsko pitanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je Međunarodni sud pravde "izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju" - o tome da li su kosovski Albanci imali pravo na "pokušaj secesije od Srbije".

Jeremić je rekao da je sledeći korak rasprava pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.
Vuk Jeremiæ u MSP (FoNet)
Odmah po saopštavanju savetodavnog mišljenja suda, Vuk Jueremić se obratio novinarima u Hagu.

"Sledeći korak u ovom procesu je rasprava o ovakvom mišljenju u Generalnoj skupštini UN-a. Ona će se desiti u septembru u Njujorku i ja sam uveren da će prilikom izjašnajvanja biti potvrđena ispravnost politike Srbije”, očekuje ministar.

“Politika Srbije se ne menja, to je miroljubiva politika, politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava, a danas u sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje na unilateralan način. Takva debata je politička debata i ona će očigledno morati da se vodi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je Jeremić.

Ministar se vrlo brzo uključio i u svetkse stanice da objasni stav Srbije o odluci Međunarodnog suda prave između ostalog u američku mrežu Si-En-En (CNN).

“Sud je izabrao da donese mišljenje o veoma uskom i tehničkom delu proglašenja nezavisnosti, odnosno o pravu da se deklaracija donese, a nije doneo mišljenje o pravu da se otcepi od Srbije. Predstoji politička rasprava i odlučivanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pred kojom će su u septembru u Njujorku naći ovaj kratak i tehninčki stav Međunarodnog suda pravde”, objasnio je on.

Jeremić je podsetio da je Kosovo priznala tek oko trećina država sveta i ponovio da ne očekuje da će glavni međunarodni faktori menjati svoja već doneta mišljenja.

Na pitanje da li će ili ne sada Srbija uspostaviti normalne odnose s Kosovom, Jeremić je rekao da će Srbija braniti svoju ustavnu poziciju, odnosno neće priznati nezavisnost svoje pokrajine.

“A što se Srbije tiče, mi svakako nećemo menjati našu ustavnu poziciju koja se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Drugim rečima, mi nećemo priznati Kosovo i nastavićemo da naporno radimo u okviru međunarodne zajednice da se nađe mirno, komprimsno rešeneje ovog problema i to takvo koje neće predstavaljeni opasni presedan secesije i da taj prioces nema za rezultat secesije bilo gde u svetu”, poručio je on.

Na pitanje da li misli da ovom odlukom svet kažnjava Srbiju za postupke Slobodana Miloševića i načina na koji su tretirani kosovski Albanci, Jeremić je podsetio da je Srbija danas drugačija zemlja u odnosu na ’90-e.

“Ponekad je srpskim građanima veoma teško da razumeju kakva je to tačno politička logika iza skalapanja političkog primirja sa Slobodanom Miloševićem ’99. odmah posle bombardovanja Srbije”, rekao je Jeremić.

“Bombardovanje je bilo namenjeno da se okonča njegova diktatura, a s druge strane podržavanje secesije kosovskih Albanaca 2008. kada je Srbija punopravna demokratija na putu ka članstvu u EU. To je ponekad teško objasnisti gerađanima Srbije”, naveo je on.

Stefanović: Učinili smo sve

Aktuelna vlast Srbije učinila je sve što je bilo na raspolaganju jednoj suverenoj zemlji da demokratskim i pravnim sredstvima očuva svoj integritet, izjavio je, gostujući u Vestima B92, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović.

Srbija ne želi da ratuje, ali ni da prizna nezavisnost Kosova, naglasio je on.

Stefanović je najavio da će pitanje Kosova biti rešeno na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će doneti "konačni politički zaključak".

Prema oceni Stefanovića, mišljenje Međunarodnog suda pravde "nije daleko od kompromisa", ali je teško, i nije u skladu sa očekivanjima ni Beograda, ni Prištine.

"Sud je, na žalost, odlučio da ne objasni suštinu pitanja, već se zadržao na tehničkim detaljima, ali nije dao za pravo kosovskim Albancima da imaju pravo na otcepljenje", objasnio je Stefanović.

Srbija će u narednim mesecima učiniti sve da bude što manji broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, rekao je Stefanović, najavljujući jaču diplomatsku aktivnost i upućivanje više od 50 emisara, koji će širom sveta preneti poruku predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Razgovaraćemo se sa onim zemljama koje još nemaju jasan stav i onim koje su sada pod izuzetnim pritiskom, ali pogrešno je misliti da će Srbija ući u konfrontaciju sa Evropskom unijom i UN", naglasio je Stefanović.

On je poručio da Srbija ne može da sarađuje i razgovara sa "privremenim institucijama Kosova", već da o svim životnim pitanjima može da razgovara sa UNMIK-om i misijom Euleks.

"Ne možemo da izbegnemo razgovore o statusu Kosova, koji nije definitivno rešen. Ako se mišljenje suda tumači onako kao u Prištini, to znači da od danas živimo u drugačijem i nesigurnijem svetu, i da nijedna država nije sigurna u svoj suverenitet", upozorio je Stefanović.

Obradović: Ima pozitivnih aspekata

Pravni zastupnik Srbije pred MSP Saša Obradović izjavio je da ne možemo da budemo srećni zbog mišljenja tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali da u njemu ima i nekih pozitivnih aspekata.

"Sud je rekao da Generalna skupština UN ima veoma široka ovlašćenja da raspravlja o ovoj materiji i na taj način nam je otvorio vrata da nastavimo spoljnopolitičke aktivnosti na očuvanju teritorijalnog integriteta", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, sud je još jednom potvrdio da je princip teritorijalnog integriteta jedan od veoma važnih principa za međunarodno pravni poredak.

Obradović je dodao da je ovim mišljenjem sud potvrdio režim uspostavljen rezolucijom 1244 iz 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Još jedan pozitivan aspekt prema Obradoviću je taj što sud, uprkos većini koja je bila za takvu vrstu odluke, nije rekao da su Albanici imali ili imaju pravo da se otcepe od Srbije, a to je za nas, kao i za celu međunarodnu zajednicu veoma važno.

"To nam daje sigurnost da nastavimo sa spoljnopolitičkim akcijama i pripremimo se za predstojeću raspravu koja će se voditi u Generalnoj skupštini UN, gde će biti upućeno mišljenje MSP", naveo je Obradović.

Bogdanović: Srbi ostaju na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu "teška", ali da će i pored takvog stava Srbi ostati na Kosovu.

"Bez obzira na mišljenje, Srbi će ostati na Kosovu. Građani Kosova imaju poverenje u državne organe, a mi ćemo nastaviti da se borimo svim diplomatskim sredstvima", rekao je Bogdanović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se nakon mišljenja MSP svakodnevni život Srba na Kosovu neće promeniti i da među Srbima postoji veliki optimizam.

"Potrebno nam je sada jedinstvo i sloga. Nije prvi put da je teško vreme, ali me jako raduje kad vidim da svi isto razmišljamo. Ovde (na Kosovu) nema mesta demagogiji i 'strančarenju', opšti interes je da zajedno nastavimo borbu", naveo je Bogdanović.

Odluka je razočaravajuća za 99 odsto Srba koji su polagali nadu u savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, rekao je državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Ivanović je za KIM radio izjavio da je Međunarodni sud izbegao da razmatra suštinu - da li su kosovski Albanci imali pravo da proglase nezavisnost i da na njoj insistiraju.

"Govorilo se više o aktu, deklaraciji što sve svodi na teoretsko nadmudrivanje. Možda naše pitanje nije postavljeno dovoljno precizno. Ipak, ovo utvrđuje u mišljenju da će pregovora Beograda i Prištine biti, jer su oni neizbežni", istakao je on.

Ivanović je ocenio da će zemlje koje nisu do sada priznale nezavisnost Kosova biti pod pritiskom.

"Mira i političke stabilnosti neće biti ako mi ne sednemo i ne razgovaramo kao razumni ljudi tražeći neko normalno rešenje koje bi moglo biti prihvatljivo za obe strane", ocenio je Ivanović.

Dačić: Nije poraz Srbije

Zamenik premijera i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da mišljenje MSP ne treba smatrati porazom Srbije na međunarodnom planu i naveo da Srbija treba da ostane dosledna u zaštiti nacionalnih i državnih interesa mirnim i diplomatskim putem.

"Ovakvo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde ne znači da je opravdana secesija Albanaca na Kosovu", o cenio je Dačić.

On je kazao i da je doneto jedno savetodavno mišljenje koje ima "više politički nego pravni prizvuk".

"Srbija sa uvažavanjem poštuje i prati ono što radi MSP zato što je to organ UN, ali ne možemo se otrgnuti utisku da ovde upak nije samo u pitanju bilo međunarodno pravo već da se taj sud bavio i bio više pod uticajem politike nego pravnih argumetnata. Bojim se da je ovde snaga argumenata ustukla pred argumentima snage", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je u Srbiji potrebno jedinstvo i sloga da se prevaziđu političke razlike jer po pitanju nacionalnih i državnih interesa svakako nije najbitnije da li smo vlast ili opozicija.

"Siguran sam da će i vlada u skupština imati dovoljno politčke mudrosti da donesemo takve političke deklaracije i rezolucije koje će govoriti o tome da Srbija neće odustati od borbe za Kosovo i Mteohiju" rekao je on.

Bajden razgovarao sa Tadićem

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, kako je danas saopštila Bela kuća, razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, uoči objavljivanja odluke Međunarodnog suda pravde, i potvrdio snažne veze SAD i Srbije, ali i naglasio da bi Vlada Srbije trebalo konstruktivno da sarađuje sa Kosovom.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegovu demokratičnost i multietničnost Kosova.

Prema saopštenju američke strane, teme razgovora Bajdena i Tadića bili su i napori administracije SAD da promovišu mir, stabilnost i prosperitet jugoistočne Evrope.

Bajden je ocenio da bi Vlada Srbije trebalo konstruktivno da sarađuje sa Kosovom, kako bi se rešila praktična pitanja i poboljšali uslovi života ljudi na Kosovu, u Srbiji i celom regionu.

Bajden je potvrdio snažne veze između SAD i Srbije i pozdravio bilateralnu saradnju dve zemlje u različitim oblastima.

On je pozdravio aktivnosti Tadića i Vlade Srbije na jačanju saradnje Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao i opredeljenost Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: