"Čekaju se rezultati iz Raške"

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da još nema rezultata na osnovu kojih bi se moglo reći da li kod Raške postoje masovne grobnice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

15:27

Default images

Odalović je rekao da se očekuje izveštaj pravosudnih organa koji će rezultate saopštiti čim ih dobiju sa Rudarskog fakulteta, koji vrši analizu strukture tla.

On je istakao da je provera rađena pre 10 dana na čitavom spornom prostoru i da su tom prilikom uzeti uzorci tla na 11 lokacija.

Prema njegovim rečima, ispitivanju terena su prisustvovali predstavnici Radne grupe iz Prištine, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa i domaćih državnih organa.

Kada je reč o potrazi za posmrtnim ostacima Srba ubijenih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i po dolasku međunarodne uprave u pokrajinu, Odalović je naveo da je srpska strana predala zahtev za ispitivanje postojanja potencijalne grobnice u okolini Suve Reke i da očekuje odgovor kada će se početi sa proverom lokacije.

Što se tiče Belaćevca, on je izrazio očekivanje da će do kraja ovog i početkom sledećeg meseca početi nova iskopavanja na toj lokaciji, koja su prekinuta zbog velikih odrona.

Odalović je ukazao i da su vlasti Srbije dobile uveravanja da će u toku maja, juna i jula biti izvršeno i deminiranje područja Košare, gde su, kako se pretpostavlja, pokopani posmrtni ostaci Srba.

On je naveo i da je Komisija za nestala lica, takođe, dobila uveravanja od međunarodnih institucija na Kosovu da će se u avgustu, kada opadne nivo vode u Livočkom jezeru, ispitati da li u njemu ima tela ubijenih Srba sa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: