Ruskim službama veća ovlašćenja

Beograd, Moskva -- Donji dom ruske Dume odobrio je predlog novog zakon o bezebednosti, kojim se proširuju ovlašćenja Federalne službe bezbednosti.

Izvor: B92
Podeli

Predstavnici opozicije oštro se protive novom zakonu.

Članovi Komunističke partije i stranke Pravedna Rusija, potpisali su inicijativu u kojoj traže od Gornjeg doma parlmenta da odsutane od usvojanja zakona.

Nekada KGB, sada Federalna služba bezbednosti, poslednjih nedelja u žiži je javnosti. Prvo afera sa uhapšenim špijunima u Americi, a sada i predlog zakona o radu tajne službe.

Iako jr predlog usvojen većinom - 354 poslanika glasalo je za, a 96 je bilo protiv – predstavnici opozicije oštro se protive njegovom usvajnaju.

Troje predstavnika Liberalne partije koji se protive zakonu uhapšeni su dok su protestvovali ispred ruske Dume.

“Mi smo organizovali protest, ali i policija je bila spremna. Oni su veoma brzo uhapsili naše članove. To nas nije obeshrabrilo, mi ćemo i dalje protestovavati”, kaže Ana Rodionova iz Liberalne partije "Jabloko".

Kritičari zakona, osim što ukazuju na mogućnost gušenja protesta tvrde da on omogućava zastrašivanje protivnika.

Osnov za svoju tvrdnju pronalaze u odredbi koja omogućava tajnoj službi da sastavi spisak upozorenja, odnosno spisak osoba za koje bi tajni agenti procenili ugrožavaju bezbednost Rusije.

Potpredsednica Dume Ljubov Sliska tvrdi da su zamerke opozicije netačne i ne vide mogućnost zloupotrebe.

“Federalna služba bezbednosti ne može da vrši zloupotrebe, jer je i ona predmet ovog zakona. Oni su državljani Ruske Federacije i nad njima se može primeniti odredba ovog zakona. Dalje postoji tužilaštvo koje će nadgledati njegovu primeni”, kaže ona.

Poslanici vlasti dodaju i da je zakon nephodan kako bi se sprečili sve učestaliji teroristički napadi.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu