Vučić: Pokazali smo izbornu snagu

Aleksandar Vučić (SNS) kaže da je ta stranka zadovoljna pobedom na izborima u Kosovskoj Mitrovici i ističe da je takav rezultat pokazatelj snage naprednjaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

13:18

Default images

Vučić je rekao da će SNS sa razgovorima o formiranju vlasti u Kosovskoj Mitrovici sačekati dok do kraja ne bude završen izborni proces.

On je napomenuo da je veoma važno da u Kosovskoj Mitrovici bude formirana vlast koja će voditi računa o građanima srpske nacionalnosti, ali i o opštedržavnim i nacionalnim interesima.

Vučić je kazao da je posebno zadovoljan zbog toga što je SNS kao nova stranka uspela da dobije najveće poverenje građana i s obzirom na to da je za takmace imala stranke koje čine koaliciju na republičkom nivou, a koje su, kako je rekao, građane pridobijale na razne načine, a što im je omogućio položaj na kome su.

"Zadovoljni smo i zbog toga što broj mesta u Srbiji u kojima pobeđuje SNS raste iz dana u dan", kazao je zamenik predsednika naprednjaka i istakao da SNS pobedu očekuje i na predstojećim izborima u Boru, koji će biti održani 20. juna.

Za izborni rezultat radikala u Kosovskoj Mitrovici, gde nisu prešli cenzus, Vučić je rekao da je to sada "uobičajena stvar" i da su ti glasovi "bačeni".

Vučić je najavio da će SNS u junu, na Vidovdan, organizovati veliki, miran i dostojanstven miting na kome će od vlasti tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i promene za Srbiju i njene građane.

On je rekao da još nije određeno mesto održavanja tog skupa i da će na njega pozvati i partnere iz opozicije.

"Ozbiljne promene mogu da dođu samo posle izbora. Izbori su najbolje rešenje za izlazak iz političke i ekonomske krize", naglasio je Vučić.

DSS zadovoljan rezultatima

Demokratska stranka Srbije zadovoljna je postignutim rezultatima ponovljenih lokalnih izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, a o eventualnom formiranju koalicija razgovaraće se posle proglašenja zvaničnih rezultata, izjavio je portparol te stranke Petar Petković.

"Demokratska stranka Srbije je, s obzirom na celokupne okolnosti, zadovoljna rezultatima izbora. Građani u tom gradu dobro znaju šta je vlada Vojislava Koštunice i tadašnji ministar (Slobodan) Samardžić učinio za Kosovsku Mitrovicu", ukazao je Petković.

On je naglasio da stranka osuđuje "vandalsko" ponašanje kosovskih Albanaca u južnom delu tog grada, "koji su bacanjem kamenja i nastojanjima da pređu most na Ibru pokušali da spreče održavanje izbora".

Petković je rekao da je jasno da su "Albanci akciju planirali i, možda, pokušali da ponove 17. mart" i naglasio da Srbija i njeni građani imaju pravo da održavaju izbore na svojoj teritoriji.

Portparol DSS-a je, kao najodgovornije apostrofirao misiju Euleks, čiji su predstavnici "danima ponavljali da su izbori nelegitimni i da ih neće priznati i na taj način podgrevali želje albanaskih ekstremista, ali i Vlada Srbije, koja je priznala misiju".

Stranke na Kosovu zadovoljne rezultatima

Predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke zadovoljni su ostvarenim rezultatima na vanrednim lokalnim opštinskim izborima u Kosovskoj Mitrovici.

Poverenik SNS-a za Kosovku Mitrovicu Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da je zadovoljan rezultatima izbora, ali da je očekivao veći odziv birača i veći broj mandata.

"Zadovoljni smo s obzirom na to da smo prvi i da smo pobedili. Naravno nismo zadovoljni brojem osvojenih mandata. Zbog jučerašnjeg incidenta na mostu broj glasača u popodnevnim satima je dosta opao tako da je izlaznost bila manja", ocenio je Pantić.

Pantić je rekao da je rano govoriti o formiranju gradske vlasti pošto zvanični rezultati još nisu saopšteni, ali da postoji više varijanti za formiranje koalicije.

Prvi na listi DSS-a u Kosovskoj Mitrovici Marko Jakšić izjavio je da su zadovoljni rezultatom, imajući u vidu da je DSS opoziciona stranka.

“Mi smo prvi po broju glasova u samoj Kosovskoj Mitrovici, a ako računamo glasove koji su pristigli iz Srbije onda smo drugi", rekao je Jakšić.

Jakšić je takođe ocenio da je prerano govoriti o formiranju vlasti i eventualnim gradskim koalicijama ističući da je na par biračkih mesta DSS zabeležila nepravilnosti.

Poverenik DS za Kosovsku Mitrovicu Dragiša Đoković izjavio je Tanjugu da je zadovoljan izbornim rezultatom i činjenicom da su izbori protekli regularno.

“Generalno mislim da smo ostvarili dobar rezultat, a ono što meni pričinjava zadovoljstvo je da su građani Kosovske Mitrovice većinski opredeljeni prema strankama koje čine Vladu Srbije", rekao je Đoković.

On je naglasio da postoji tehnička mogućnost i da se nada da će se brzo operacionalizovati formiranje gradske skupštinske većine preslikane sa republičkog nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: