Kako se Srbija bori protiv raka

Od 6 000 žena pregledanih na pokretnim digitalnim mamografima u okviru kampanje "Srbija protiv raka", tumor je registrovan kod 59 osoba.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

13:48

Default images

Predstavljajući rezultate te kampanje, koja je pokrenuta u aprilu 2009. godine, ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je od jula 2009. do februara ove godine na dva pokretna mamografa pregledano 15 000 zdravih žena starosti od 45 do 69 godina i da su navedeni rezultati sumirani za prvih 6 000 pregleda. Zloćudni tumor dojke operisan je kod 31 žene, a dobroćudni kod 28.

Milosavljević ja najavio da će tokom ove i naredne godine biti uveden organizovani skrining programi u cilju ranog otkrivanja najčešćih oblika malignih bolesti kod žena i muškaraca, odnosno raka dojke, materice i debelog creva kod žena i pluća i debelog creva kod muškaraca.

Skrining programom protiv raka grlića materice, od kog godišnje oboli 1 400 žena u Srbiji, biće obuhvaćene žene starosti od 25 do 69 godina, dodao je on.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4 000 žena, 1 500 od raka debelog creva i 1 400 od raka materice, a 3 900 muškaraca od raka pluća i 2 200 od raka debelog creva.

Ministar je najavio da će od 1. juna biti uvedena telefonska linija za podršku obolelima i članovima njihovih porodica, koja će biti otvorena svakog dana od osam do 22 časa.

"Oboleli i članovi njihovih porodica moći će na taj način da dobiju savete od psihologa i stručnjaka za lečenje malignih bolesti", rekao je Milosavljević.

Kampanja "Srbija protiv raka" nije vremenski ograničena i predstavlja Nacionalni program čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnog ponašanja i pregleda.

U Srbiji svake godine oboli 32 000 ljudi od različitih oblika malignih bolesti, a umre 20 000 ljudi. Rak je drugi uzrok smrtnosti, posle bolesti srca i krvnih sudova.

Rizik za oboljevanje od raka može se smanjiti prestankom pušenja i izbegavanjem izloženosti duvanskom dimu, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem sunca, održavanjem zdrave telesne težine, izbalansiranom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i zaštitom od infekcija povezanih sa nastankom raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: