Niger: Vojnici zarobili predsednika

Niamej -- Predsednika Nigera Mamadua Tandžu i članove kabineta zarobili su vojnici posle oružane bitke u prestonici Niameju, izjavio je izvor iz vlade Nigera za BBC.

Izvor: Beta
Podeli

Kako izveštava BBC, razmena vatre oko predsedničke palate trajala je oko pola sata u ranim poslepodnevnim časovima. Neimenovani francuski zvaničnik rekao je za agenciju AFP da je u Nigeru u toku pokušaj "državnog udara" protiv predsednika Tandže. BBC javlja da su na ulice izašli tenkovi i da očevici kažu da su videli kako povređene ljude odvode u bolnicu.

Izvor iz vlade je rekao da su vojnici zarobili Tandžu dok je predsedavao redovnom nedeljnom sastanku kabineta.

Agencija AP prenosi izjavu očevidaca da su vojnici odveli predsednika zemlje iz palate i da se ne zna gde je on trenutno.

AFP je preneo izjave očevidaca da su iz uništenog blindiranog vozila izvučena tela tri vojnika.

Situacija u Niameju, međutim, nije jasna, navodi BBC i dodaje da radio normalno emituje program i da ne deluje kao da je došlo do velikog angažovanja vojske.

Politička situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji je napeta otkada je Tandža prošle godine promenio ustav tako da može da ima i treći predsednički mandat.

Bivši vojni oficir Tandža na vlast je došao 1999. godine. Kako navodi BBC, od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, Niger je imao duge periode vojne uprave.

strana 1 od 972 idi na stranu