Otkazane vakcine loše za profit

Pariz -- Odluka Francuske da otkaže više od polovine naručenih vakcina protiv novog gripa povećala je bojazan da će zarade proizvođača biti manje nego što se predviđalo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ranije su stručnjaci preporučivali po dve doze vakcine protiv virusa H1N1 po osobi, ali se sada i jedna doza smatra sasvim dovoljnom da bi odrasla osoba stekla imunitet, prenosi Rojters. To je, u kombinaciji sa skepticizmom široke javnosti prema imunizaciji, rezultiralo smanjenom tražnjom vakcina protiv virusa H1N1 širom Evrope.

Francuska vlada je u ponedeljak objavila kako namerava da otkaže prijem 50 od 94 miliona doza vakcina naručenih od firmi "Sanofi-Aventis", "Glakso Smit Klajn", "Novartis" i "Bakster internešenel", a danas je objavljeno da je devet miliona doza već otkazano.

Slične korake su prošlog meseca preduzele Nemačka, Španija i Švajcarska, koje su ili tražile da im proizvođač isporuči manje vakcina nego što je naručeno, ili su mu vraćale neželjene zalihe, ili su, zbog slabe tražnje na domaćem terenu, prodavale vakcinu drugim zemljama.

Analitičari firme "Morgan Stenli" procenjuje da bi ovaj trend mogao da ima za posledicu "umeren kratkoročni rizik" za zaradu kompanija "Glakso", "Sanofi" i "Novartis", čije su akcije izgubile između 1,6 i 2,2 odsto vrednosti nakon što je objavljena vest iz Francuske.

U kompaniji "Sanofi Paster" (filijali "Sanofi-Aventisa" za proizvodnju vakcina) ističu da će prodaje izgubljene u Francuskoj nadomestiti plasmanom na druga tržišta koja dosad nisu bili u mogućnosti da snabdevaju.

U "Glakso Smit Klajnu" odbijaju da komentarišu francusku odluku. Portparol te britanske kompanije je samo izjavio da su u toku "diskusije sa vladama oko narudžbina".

strana 1 od 943 idi na stranu