Srbija podnela kandidaturu za EU

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić zvanično je predao zahtev Srbije za članstvo u EU premijeru Švedske Frederiku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Unijom.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Gotovo deceniju posle izolacije i demokratskih promena, Srbija je danas i zvanično zakucala na vrata EU. Predsednik Tadić predao je u Stokholmu zahtev za kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u EU švedskom premijeru, čija zemlja do 1. januara 2010. predsedava Uniji. Tadić je rekao da očekuje da do kraja sledeće godine Srbija postane kandidat za člasntvo u EU.

“Danas je istorijski dan za moju zemlju Srbiju” - tim rečima predsednik Boris Tadić okarakterisao je podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

“Da budem iskren, pre samo dva meseca nisam očekivao da će Prelazni trgovinski sporazum biti odmrznut, ali smo uspeli. Zbog toga mislim da ako budemo naporno radili i ispunjavali sve obaveze možemo da dobijamo status zemlje kandidata za Evrpopsku uniju do kraja 2010. godine”, očekuje predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je od demokratskih promena, cilj vlasti u zemlji bio da uvede Srbiju u Uniju i da se danas sećamo Zorana Đinđića i njegove vizije evropske Srbije koju je proneo kroz najmračnije godine diktature.

“Uz narednih nekoliko, nadam se vrlo malo, godina dok ne postanemo punopravni članovi potrudićemo se da Srbija uspešno ispuni sve preostale uslove neohodne za puno članstvo u Evropskoj uniji”, poručuje on.

“Nastavićemo napore da uhapsimo sve koji su optuženi za ratne zločine i nastavićemo naše napore da nađemo stabilna i bezbedna rešenja za sva preostala otvorena pitanja u regionu. Želimo da doprinesemo integraciji u Evropu”, kaže Tadić.

Predsednik Srbije istakao je da su evropske integracije i Kosovo dva paralelna procesa i da će tako biti i ubuduće, kao i da će Srbija u Uniju ući sa vlastitim identitetom.

I premijer Švedske Frederik Rajnfelt ističe da je ovo veoma važan dan za Srbiju.

“Švedsko predsedništvo Unije sa zadovljostvom prihvata ovaj istorijski korak koji označava novi početak za Srbiju i pokazuje jasnu odlučnost njene Vlade uz široku javnu podršku u samoj Srbiji”, smatra Rajnfelt.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je da je podnošenje kandiature kruna predsedavanja Švedske Unijom.

On je naveo da je sada na Savetu ministara da odluči o daljim koracima

“Nadam se da će u narednih nekoliko meseci Savet zatražiti od Komisije da pripremi mišljenje o kandidaturi Srbije i komisija je spremna da to uradi”, očekuje Ren.

“Sledeći korak je dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu. Što se tiče vremena potrebnog da postabne članica Evrospke unije to zavisi od Srbije i njene sposobnosti da ispuni sve potrebne uslove”, poručuje evropski komesar.

I dok međunarodni zvaničnici ne žele da govore o rokovima, Tadić navodi da pozdravlja plan grčkog premijera o proširenju Unije 2014. godine.

"Cilj za naše integracije je 2014. godina i mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni", rekao je Tadić.

Ceremoniji predaje zahteva za kandidaturu prisustvovali su i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i državna delegacija Srbije.

U delegaciji su potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić i ambasador Srbije u Švedskoj Ninoslav Stojadinović.

Pre ceremonije podonošenja zahteva u Vladi Švedske, Tadić i Rajnfelt razgovarali su u četiri oka, dok će u toku popodneva biti održan i sastanak delegacija dve zemlje, posle kojeg sledi prijem švedskog šefa diplomatije Karla Bilta.

Da je pravo vreme da Srbija zatraži status kandidata slažu se i šefovi švedske i italijanske diplomatije, Karl Bilt i Franko Fratini, a podrška je stigla i od ambasadora više zemalja članica Unije.

A kakav stav predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji imaju o podnošenju kandidature za članstvo u EU možete čitati u posebnoj vesti.

Memorandum Vlade Srbije o kandidaturi

Odluka Srbije da podnese zahtev za prijem u članstvo EU predstavlja rezultat snažne privrženosti temeljnim idejama, dostignućima i vrednostima EU, ističe se u Memorandumu Vlade Srbije, koji će, uz podnošenje zahteva za članstvo u EU, predsednik Tadić priložiti švedskom premijeru Frederiku Rajnfeltu.

Članstvo u EU je strateški cilj Srbije, navodi se u Memorandumu i ističu "iskrene namere Srbije da u potpunosti učestvuje u poluvekovnoj težnji evropskih naroda da izgrade Evropu pravde, slobode, solidarnosti i bezbednosti".

"Poput drugih država, članica Unije, Srbija teži izgradnji društva u kome najznačajnije vrednosti predstavljaju pluralizam, tolerancija, solidarnost i sprečavanje diskriminacije", poručuje se u Memorandumu.

Nacionalni i kulturni identitet Srbije deo je zajedničkog kulturnog obrasca EU, utemeljenog u maksimi "ujedinjeni u različitostima", dodaje i naglašava da Srbija, istovremeno, baštini zajedničke evropske vrednosti oličene u temeljnim demokratskim načelima.

Srbija želi da, ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u EU, doprinese izgradnji funkcionalnog, održivog, i efikasnost sistema EU, objašnjava se u Memorandumu i dodaje da proces pristupanja daje snažan podstrek okončanju političkih i ekonomskim reformi u Srbiji.

U Memorandumu se podseća na hronologiju evropskih integracija Srbije, posle 5.oktobra 2000. do danas, i naglašava da najbolju potvrdu evropskog usmerenja zemlje predstavljaju rezultati izbora, kojih je na različitim nivoima, nakon demokratskih promena, bilo ukupno 17.

Na svakim od njih, partije koje su se zalagale za evropsku budućnost Srbije, dobijale su većinu, ističe se u Memorandumu i ocenjuje da se najubedljivija pobeda desila 2008.godine, kada su održani najpre predsednički, zatim i parlamentarni, pokrajinski i republički izbori.

Izazovi nisu u potpunosti iza nas, ukazuje se u završnom delu Memoranduma i poručuje da je, bez obzira na njihovo postojanje, "odgovorno postavljanje Srbije u rešavanju dosadašnjih problema, učinilo zemlju pouzdanim i predvidivim partnerom".

"Srbija neće odustati od ostvarivanja važnih nacionalnih ciljeva, ali će njeno zalaganje uvek biti demokratsko i institucionalno. Polazeći od te činjenice, ulazak Republike Srbije u članstvo EU doprineo bi stabilnosti regiona i zaokruživanju zone mira i bezbednosti u Evropi", poručuje se u Memorandumu.

"Smatramo da je, nakon gotovo deceniju duge pripreme, nivo odnosa dostigao tačku u kojoj je moguće otpočeti novu fazu, koja za cilj ima uključivanje i punu integraciju Republike Srbije u članstvo EU", ocenjuje se u ovom dokumentu Vlade Srbije.

"Stoga, donosimo odluku da ponesemo zahtev za prijem Republike Srbije u članstvo EU", privrženi ispunjavanju jasnih i unapred definisanih kriterijuma, svesni da put ka članstvu neće biti ni lak, ni brz, ali da predstavlja suštinski način da se "unaprede interesi građana Srbije, čije je očuvanje naša najveća obaveza", navodi se na kraju Memoranduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 885 idi na stranu