Promena naknada za porodilje

Vlada Srbije zbog zloupotrebe menja obračunavanje naknade za porodilje. Predloženo da nadoknada bude određena prema prosečnoj plati ostvarenoj u godinu dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

23:22

Default images

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su izmene zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Vlada Srbije predložila je da se promeni način obračunavanja naknade za porodilje. Do sada je naknada određivana prema poslednjoj plati pred porodiljsko odsustvo, a predlaže se da od sada to bude prosečna plata ostvarena u periodu od godinu dana.

U obrazloženju Vlade navodi da su pojedini poslodavci, budući da naknade porodiljama isplaćuje država, zloupotrebljavali ovu odredbu.

"Bilo je dosta iskustava, naročito na teritoriji Beograda i Vojvodine, da recimo plata baš tog meseca kada neko odlazi na porodiljsko odsustvo bude milion dinara", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Mi smo to sada učinili samo na neki način realnijim, jer neće samo plata koja prethodi odlasku na porodiljsko ulaziti kao osnovica za određivanje nadoknade, nego jedna dvanestomesečna zarada i ne mislim da je to nešto što će da ugrozi prava budućih majki", kazala je ona.

Koalicioni partneri vladajuće koalicije, socijalisti, međutim, kritikuju ovakva predlog. Te primedbe je izneo Milisav Petronijević, poslanik SPS-a .

"Mi snažno podržavamo da se takav zahtev spreči, ali upozoravamo - nemojte da sad to pređe u zloupotrebu države. Kako i na koji način - da li realno očekivati da 12 meseci treba sada uzeti kao prosek za osnovicu? Mi smo ponudili rešenje od šest meseci, kao i kod svih drugih socijalnih mera koje je država primenjuje“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: