Većina protiv hapšenja Mladića

Beograd -- Čak 64 odsto građana protivi se hapšenju Ratka Mladića, pokazuje istraživanje agencije "Ipsos Stratedžik puls".

Izvor: B92
Podeli

Iako 55 odsto građana Srbije smatra da treba sarađivati sa Haškim tribunalom, čak 64 odsto ih misli da Ratko Mladić ne treba da bude uhapšen i izručen tom sudu. To pokazuje istraživanje za potrebe misije OEBS-a i Beogradskog centra za ljudska prava na reprezentativnom uzorku od 1 400 ispitanika. Većina ispitanika smatra da ni Karadžić, ni Mladić nisu odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret.

Ratko Mladić, čije se hapšenje i izručenje Haškom tribunalu uvek navodi kao glavni neispunjeni uslov Srbije koji stoji na evropskom putu, ne treba ni da bude uhpšen i izručen Hagu, smatra čak 64 odsto građana Srbije.

Pre tri godine situacija je bila sasvim drugačija - svega 32 odsto građana protivilo se izručenju Mladića.

I dok 55 odsto smatra da sa Hagom treba sarađivati, samo 15 odsto njih misli da je to potrebno u interesu pravde.

Ostali navode da je to potrebno da bi se izbegle sankcije i zato što može da donese neku korist, objašnjava Svetlana Logar iz agencije “Ipsos Stratedžik puls”.

“Zanimljivo je da su rekli da ne treba sarađivati jer dosadašnja saradnja ništa nije donela Srbiji. To je veoma važna poruka za strategiju komunikacije sa građanima oko ovih problema”, ocenjuje ona.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da se odbijanje da se Mladić izruči svodi na urođenu odbojnost prema činjenici da je pripadnik vlastite nacije kriv.

To bi objasnilo i podatak da 56 odsto ispitanika smatra da Mladić nije kriv za ono za šta se tereti.

Za nedostatak podrške izručenju odgovorna je, smatra Dimitrijević, dugogodišnja indoktrinacija državne televizije, ali i vlast i haško tužilaštvo.

Skoro tri četvrtine ispitanika misli da suđenje u Hagu ne doprinosi procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Za podatak da 66 odsto ispitanih smatra da je pravosudni sistem Srbije sposoban za suđenje za ratne zločine, portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da ukazuje da su građani Srbije spremni da se suoče sa prošlošću i da bi tu ulogu, kada Haškom tribulanu istekne mandat, uspešno u smislu procesuiranja ratnih zločina moglo da preuzme srpsko pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu