Kon: Većinom lakši slučajevi gripa

Broj obolelih koji saopštava Institut Torlak pokazuje potvrđene slučajeve i on je višestruko manji od realne situacije, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

00:27

Default images

Epidemiolog i predsednik Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon kaže za B92 da i pored toga nema mesta panici, jer su u Srbiji većinom u pitanju lakši slučajevi oboljenja koji se tretiraju kao običan grip.

Predrag Kon kaže da se Srbija nalazi na početku pandemije. On procenjuje da će epidemija trajati od 8 do 12 nedelja, kao i da se njen kraj očekuje u martu.

To, kako objašnjava znači, da će najverovatnije masovna obolevanja prestati tokom februara.

"Ovo je inicijacija kada se takođe može očekivati jedan blagi talas, možda još nekoliko do velikog talasa koji se može očekivati pred Novu godinu i oko Nove godine ili tamo negde oko Božića“, navodi Kon.

“Zato što tada dolazi do masovnih okupljanja, daleko je brže širenje virusa i kada postane vidljivo", pojašnjava on. Kon kaže da informacije o broju obolelih nisu precizne, da se pominju samo kritični slučajevi i da oni služe epidemiolozima da bi znali koji su virusi prisutni, da li je reč samo o virusu H1N1 ili postoje i neki drugi.

"Treba shvatiti da je samo u Beogradu prošle nedelje prijavljeno 47 slučajeva sličlnih gripu, da mi od početka meseca imamo preko 100 slučajeva, ali to ne ispitujemo“, podseća Kon.

“Mi smo postavili nadzor da se ispituju samo teški slučajevi i eventualno grupisanje u kolektivu, grupno obolevanje i to se i radi", navodi on.

Predsednik Radne grupe za praćenje novog gripa kaže da to što su epidemije prijavljene u Kraljevu i Čačku ne treba da brine, jer je to uobičajeni postupak.

On dodaje da se mere poput zatvaranja škola ili zabrane poseta u bolnicama ne mogu primenjivati centralno, već su odluka lokalnih vlasti, jer se ni grip ne pojavljuje istovremeno svuda.

Tiodorović: "Blag talas"

Prema rečima dr Branislava Tiodorovića, člana radne grupe, sve što se trenutno dešava govori da smo u "blagom talasu".

Posle toga, biće barem još dva talasa, da bi početkom februara usledio pravi udarni pandemijski talas sa većim brojem obolelih, smatraju stručnjaci.

"Ovakvu situaciju radna grupa je predvidela još u maju i upoznala sve ekipe zdravstvenog sistema, koje su sve obučene i spremne da postupe prema svojim akcionim planovima", objašnjava dr Tiodorović za "Blic".

Predrag Kon kaže da su najveći klinički centri u Srbiji koji se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu osposobljeni za lečenje i teških slučajeva gripa, jer tamo ima dovoljno kadrova i opreme.

"U toku je nabavka dodatnih respiratora. Prema preporuci radne grupe, Beograd će dobiti za 40 odsto više respiratora, a ostala tri centra po 20 odsto", navodi Kon.

On je pozvao roditelje da decu, kod kojih uoče simptome respiratornih infekcija i mogućeg novog gripa, ne vode u kolektive i da se obavezno obrate lekarima za pomoć.

Imunitet mališana nije razvijen, pa su osetljiviji na bolest.

On objašnjava u kojim slučajevima pacijenti treba da se jave lekaru.

"Kada osoba oseti opštu malaksalost, visoku temperaturu, kašalj ili sve ono što liči na grip, razlog je da se bude oprezan. Kritičan momenat je ako se javi otežano disanje, kad osoba oseti da se tokom razgovora bori za vazduh", objašnjava Kon.

Stručnjaci kažu da je preporučljivo da se građani, dok ne stigne vakcina protiv novog gripa, što se očekuje krajem ove i početkom sledeće godine, vakcinišu protiv sezonskog gripa i da uzimaju vitamine kako bi pojačali imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: