Jeremić: Važna sednica SB

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je sednica SB o Kosovu izuzetno važna, jer je poslednja pred raspravu Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 15.10.2009.

12:10

Default images

Povodom današnjeg zasedanja Saveta bezbednosti u Njujorku, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da Savet bezbednosti i dalje ostaje mesto na kome se donose najviše političke odluke o Kosovu, iako su kosovski Albanci pokušali to da izbegnu.

Kosovo će ponovo biti tema u Njujorku. Reč je o redovnoj sednici na kojoj će izveštaj podneti generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

A šta u svom poslednjem izveštaju o situaciji na Kosovu navodi generalni sekretar UN Ban Ki Mun, možete pročitati u posebnoj vesti.

Sednici Saveta bezbednosti prisustvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će se, tokom boravka u Njujorku, sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i velikim brojem stalnih predstavnika zemalja članica UN.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je, u izjavi Fonetu, da je večerašnja sednica izuzetno važna.

“Ovo je izuzetno važna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, poslednja sednica Saveta bezbednosti pred raspravu koja 1. decembra počinje pred Međunarodnim sudom pravde”, podsetio je Jeremić.

“Tokom Generalne skupštine veliki pritisak je vršen na jedan broj zemalja da prizna Kosovo, nijedna to nije učinila. Mislim da smo bili uspešni na Generalnoj skupštini, možda i više nego što je bilo ko očekivao”, ocenjuje šef diplomatije Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, međutim, ima drugačije mišljenje.

“Ja ne mislim da će tu biti nekih posebnih zaključaka, ali je očigledno da Savet bezbednosti ostaje mesto na kome se događaju glavne stvari i usvajaju izveštaji”, kaže Ivanović.

“To je ono što su Albanci pokušali da izbegnu, odnosno da jasno obeleže period posle 17. februara 2008. godine, time što će prvo proglasiti jednostranu nezavisnost, drugo što će izbaciti UNMIK i uvesti međunarodnu civilnu kancelariju i samim tim ponašati se kao suverena država. To se nije dogodilo, Savet bezbednosit i dalje ostaje mesto gde se donose odluke”, podseća on.

Gostujući u emisiji “Kažiprst” RTV B92, Ivanović je govorio i o izveštaju Evropske komisije o Kosovu, liberalizaciji viza za građane pokrajine, zloupotrebama novca na Kosovu… Više o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: