Stručno osposobljavanje mladih Roma

U Bogatiću je, uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta, organizovana tromesečna obuka za deficitarna zanimanja za 30 mladih Roma.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

01:10

Default images

Od 730 punoletnih Roma koji žive u opštini Bogatić, samo jedan je zaposlen. Projektom “Stručno osposobljavanje mladih Roma i Romkinja bez kvalifikacije“, koji sprovodi Udruženje Roma i Centar za naprednu edukaciju, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, planirano je da se podstakne zapošljavanje pripadnika romske nacionalne manjine.

Devetnaestogodišnja Milena Beširević iz Bogatića završila je samo osnovnu školu.

Godinama je pokušavala da se zaposli, ali zbog nedovoljne kvalifikacije svaki pokušaj završavao se bezuspešno.

Sada namerava da preko projekta "Stručno osposobljavanje mladih Roma i Romkinja bez kvalifikacije” savlada frizerski zanat.

“Nisam imala prilike niti sredstva da završim neku veću školu osim osnovne i zato sada želim da se na ovaj način doškolujem kako bih mogla da se zaposlim”, kaže Milena Beširević.

Za projekat koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a sprovode ga Centar za naprednu edukaciju i Udruženje Roma prijavilo se 30 mladića i devojaka romske nacionalnosti.

Važnu ulogu u realizaciji imaju i poslodavci kod kojih se obavlja praktični deo dokvalifikacije.

“Jednostavno sam im predložila zato što je ovo najlakše da završe. Na taj način oni mogu da se osamostale prilikom traženja posla”, kaže Ljiljana Lazarević, privatni preduzetnik. Od 1.130 Roma koji žive u opštini Bogatić, samo 130 ima završenu osnovnu školu. Nedostatak kvalifikacije osnovni je razlog što ne mogu da pronađu posao.

“Od 730 punoletnih građana imamo, nažalost, samo jednog zaposlenog. Moje mišljenje je da je razlog upravo nedostatak kvalifikacije”, kaže Brana Kokić, predsednik Udruženja Roma Bogatić.

Prvi efekti očekuju se po završetku tromesečne obuke.

“Osnovni cilj ovog projekta jeste da mlade Rome iz Bogatiće koji su završili osnovnu školu i nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, obučimo za dobijanje određenih kvalifikacija koje će im pomoći prilikom zapošljavanja“, kaže Zoran Vukićević, direktor Centra za naprednu edukaciju.

Posle obuke i sticanja teoretskih i praktičnih znanja polaznici će dobiti diplome kvalifikovanih zanatlija, čime će uvećati šanse za zaposlenje ili pokretanje sopstvenog biznisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: