Kacin: Dosta nasilja

Krajnje je vreme da se u Srbiji donesu mere koje će sprečiti brutalan način rešavanja nekih političkih planova i ambicija, kaže Jelko Kacin.

Izvor: FoNet, Dojèe vele

Sreda, 30.09.2009.

09:44

Default images

Kacin, koji je juče ponovo izabran za specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, rekao je za Dojče vele, povodom vesti o smrti francuskog državljanina Brisa Tatona, da je sada pažnja usmerena, ne na reakciju Evropske unije, već na reakciju srpske države.

"To je još jedna u nizu opomena da Srbija mora da stane na put vandalizmu i nasilju koje se provocira iz političkih razloga. Grupe navijača i drugih organizacija nisu i ne smeju biti ilustracija Srbije, niti stereotip za srpsku državu i njenu neefikasnost", izjavio je Kacin u Briselu.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se u koordinaciji Vlade Srbije, tužilaštva i pravosuđa donesu mere koje će da spreče brutalan način rešavanja nekih političkih planova i ambicija, na način koji je apsolutno neevropski.

"Populizam i radikalizam, koji jesu jedna od političkih opcija unutar Srbije, ne smeju dobiti pravo javnog nastupa i provociranja u Srbiji. Sad je bilo dosta“, naglasio je on.

Kacin kaže da ga u ovom trenutku više od toga kako će reagovati Evropske unije, zanima kako će reagovati srpska država, jer umesto srpskih institucija niko drugi ne može da odradi posao očuvanja demokratije i poverenja u institucije.

Doris Pak osudila napade u Beogradu

Predsednica Komiteta Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje Doris Pak osudila je danas divljanje navijača i napade na strance u Beogradu, pozvala nadležne da najstrože kazne počinioce i podržala formiranje Koalicije mladih protiv nasilja.

"Mladi ljudi u Srbiji moraju preduzeti odgovornost za svoju budućnost i energično se suprotstaviti nasilnom ponašanju i bilo kom oblik uskraćivanja osnovnih ljudskih prava", poručila je Doris Pak u pismu upućenom Koaliciji mladih protiv nasilja.

"Žestoko osuđujem divljanje navijača i napade na strance u prethodnih nekoliko dana u Beogradu. Pozivam nadležne organe u Srbiji da učini sve da uhapse počinioce nasilja i sankcionišu ih žestokim kaznama", navela je Pakova.

Ona je izjavila da građani Srbije moraju biti svesni posledica varvarskog ponašanja huligana koje se neće dobro odraziti na ugled zemlje u svetu.

"Neophodno je da Srbija stvori široki konsenzus o zaštiti osnovnih ljudskih prava, evropskih vrednosti i poboljšanju ugleda Srbije u svetu", zaključila je Doris Pak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: