Bramerc: Mladić i dalje prioritet

Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću sudiće se pred međunarodnim sudim, ma kada i gde da budu uhapšeni, rekao glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

15:58

Default images

"Hapšenje begunaca ostaje naš glavni prioritet. No, ako se to ne dogodi, Savet bezbednosti UN već je nagovestio da će se uspostaviti mehanizam koji će preuzeti suđenja, bude li to potrebno", rekao je Bramerc i istakao da je hapšenje ove dvojice begunaca i dalje prioritet suda.

Bramerc boravi u Hrvatskoj u pokušaju da reši nesuglasice s hrvatskom vladom nastale zbog artiljerijskih dnevnika iz akcije "Oluja", koji su i dalje problem u odnosima sa Tribunalom, odnosno njegovim tužilaštvom.

U intervjuu "Večernjem listu" Bramerc je rekao da će sa hrvatskim državnim vrhom razgovarati najviše o problemu nestalih dokumenata.

"To je jedino pitanje koje planiram da pokrenem u razgovorima s predstavnicima hrvatske vlade. Želim čuti koje su dodatne mere preduzete od maja", rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo još traži "značajan broj ključnih vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju 'Oluja', kao što je prošle nedelje sudsko veće u predmetu 'Gotovina i drugi' konstatovalo u svom odgovoru Hrvatskoj".

"Obavezujući nalog koji je izdan u septembru prošle godine još uvijek je na snazi", objasnio je Bramerc.

On je podsetio i da je u izveštaju Savetu bezbednosti u junu, ali i u dopisivanju s hrvatskim Ministarstvom pravde, u nekoliko navrata zamolio nadležna državna tela da se pozabave nedostacima administrativne istrage i da pojačaju trud kako bi se pronašli nestali dokumenti.

Na pitanje smatra li da Haški sud i dalje treba da vrši pritisak na Hrvatsku koristeći se argumentom otežanog pristupa EU ako ne ispuni obavezu saradnje sa Tužilaštvom, Bramerc je naglasio da je "cilj Haškog suda da ispuni sudski mandat i da se ne meša ni u jedan politički proces, pa ni u pristupanje Hrvatske EU".

"Deo mog mandata jeste da se pobrinem i podsetim sve države na obavezu saradnje s Haškim sudom. Zahvalni smo što međunarodna zajednica koja je osnovala sud podržava ta nastojanja", objasnio je glavni tužilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: