Albanske NVO protiv razmene

Razmena teritorija u regionu bila bi na štetu Albanaca, ocenjeno u Skoplju na skupu 20 albanskih nevladinih organizacija iz regiona.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2009.

00:08

Default images

Na konferenciji je predstavljen šestomesečni izveštaj o aktuelnim događajima u Makedoniji, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti ocenio je da se Albancima meri puls zamislima o razmeni teritorija, kako je naveo, "severnog dela Kosova i istočnog Kosova" (jug centralne Srbije).

"S jedne strane, ne dozvoljavaju nam da imamo vojsku, da imamo suverenitet, zadnju reč ima međunarodna zajednica, a s druge strane, vade nam kartu za razmenu teritorija koje faktički treba da budu naše, ali trenutno ne kontrolišemo nijednu od njih", rekao je Kurti.

Prestavnici nevladinih organizacije iz Preševa ocenili su da je iseljavanje Albanaca iz oblasti oko tog rada i Bujanovca na jugu Srbije rezultat poslednjih događaja i hapšenja Albanaca koje su izvele srpske vlasti.

"Pritvoreno je nekoliko Albanaca s opravdanjem da je to borba protiv terorizma ili organizovanog kriminala, ali je to uticalo na dalje iseljavanje građana. Oko 500 porodica se iselilo iz Preševa i Bujanovca zbog ovih pritvaranja i straha", rekao je Belgzim Kamberi iz Odbora za ljudska prava iz tog područja.

Adri Nurelari iz Liberalnog instituta iz Albanije ocenio je da je "ideja o stvaranju etnički čistih država Pandorina kutija".

"Za Albance apsolutno ne bi bilo poželjna razmena teritorija i razmena stanovništva. Bila bi veoma teška trauma za civilno stanovništvo ako se to učini", rekao je Nurelari.

Artan Grubi iz skopskog udruženja "Probudi" se rekao je da Albanci nemaju šta da razmenjuju, već da postoji samo ono što mogu uzeti, kao i da treba sprovesti Ohridski sporazum kojim su u Makedoniji okončani sukobi.

Mreža albanskih organizacija okuplja 20 albanskih nevladinih organizacija iz svih mesta u regionu gde žive Albanci. Cilj mreže je organizovanje zajedničkih aktivnosti s nacionalnim karakterom, osvešćivanje Albanaca o njihovom političkom, ekonomskom i društvenom položaju na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: