Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Izvor: B92
Podeli

Beriša je zakon o legalizaciji gej brakova najavio u saopštenju objavljenom na internet stranici albanske vlade. Premijer, čija je Demokratska stranka ima većinu u parlamentu, priznaje da bi takav predlog "mogao da izazove polemike i negativne rekacije" ali naglašava da je "diskriminacija neprihvatljiva".

Beriša, kako prenosi Bi-Bi-Si, navodi da u Albaniji postoji "određen stepen netrpeljivosti prema manjinama" i poziva sunarodnike da poštuju standarde koji postoje u drugim evropskim zemljama.

Ukoliko zakon o homoseksualnim brakovima bude usvojen, Albanija će postati prva većinski muslimanska zemlja u kojoj je donet takav zakon.

Agencija Rojters navodi da je Beriša ovim saopštenjem iznenadio ne samo konzervativno albansko društvo, nego i nevladine organizacije koje su napisale predlog zakona protiv diskriminacije nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica uključujući i homoseksualce.

Predstavnici islamske i katoličke verske zajednice odmah su najavili da će se odlučno suprotstaviti donošenju takvog zakona.

Nakon pada komunizma u Albaniji je 1995. godine ukinut zakon iz vremena Envera Hodže po kojem je homoseksualnost bila kažnjavana zatvorskim kaznama.

strana 1 od 68 idi na stranu