Vlada Srbije na odmoru

Vlada Srbije danas nije održala sednicu, a to neće učiniti ni sledećeg četvrtka jer su premijer i većina ministara na godišnjem odmoru.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

18:48

Default images

Pojedini ekonomski analitičari ne vide razloge za kolektivni odmor ministara, posebno pred još jednu rundu razgovora sa MMF-om ali i činjenice da je situacija teška, i da konkretnih mera za izlazak iz krize nema.

Skupštinski poslednji četvrtak u mesecu, nije bio prilika da se čuju odgovori premijera i ministara na poslanička pitanja. Razloge je novinarima na vreme obrazložila predsednica parlamenta Slavica Djukić Dejanović.

“Pošto je u ovom momentu tražen premijer, koji je na godišnjem odmoru, nije moguće tu sednicu sada zakazati, ali je moja obaveza da je zakažem već početkom septembra)

Premijer je na odmoru, ali i većina ministara. Nije bilo sednice Vlade, a zbog čega, za B92 objašnjava Milivoje Mihajlović direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

“Redovna sednica Vlade nije održana jer je, osim premijera, još 12 ministara na godišnjem odmoru. Iz istog razloga, redovne sednice neće biti ni sledećeg četvrtka. U slučaju potrebe biće održane telefonske sednice. Jedna je tako održana juče, na kojoj je donet zaključak vlade o restruktuiranju duga “Azotare” u Pančevu. Sva ministarstva rade normalno, a u ministarstvima u kojima su ministri na godišnjem odmoru o radu, prema Zakonu o radu, brinu državni sekretari” navodi Mihajlović.

Za opoziciju, međutim, telefonske sednice nisu prihvatljiv način vođenja ekonomske politike i rešavanja problema zbog nagomilanih socijalnih nemira. Vladu zbog toga oštro kritikuje zamenik šefa poslanika DSS-a Rade Obradović.

“Vlada se iz dana u dan zadužuje novim kreditima da bi se popunile rupe u budžetu, ministarka finansija najavljuje promene poreza, premijer to demantuje, ministarka finansija najavljuje da će se kredit koji je bio usmeren na devizne rezerve preusmeriti na punjenje budžeta da bi se tako sprovodila politika vlade koja, očigledno daje sve suprotne rezultate. U takvoj situaciji vlada ide na godišnji odmor, očigledno da im je preče nešto drugo” ističe Obradović.

On ocenjuje da je prosto je neshvatljivo da Vlada u ovom trenutku odmara i ne zaseda nekoliko nedelja i da ponovo nema nikakvu platformu, niti jedinstvenu politiku za period koji je pred nama.

Razumevanje ne pokazuju ni građani, ali ni pojedini ekonomski analitičari. Ekonomski novinar Milan Ćulibrk, koji je i sam jedno vreme bio savetnik u Vladi Srbije, upozorava da nije vreme da se odmara kada ima puno nerešnih problema.

“Situacija ni izbliza nije normalna, pogotovo u ekonomskoj sferi. Brojni problemi pritiskaju Srbiju, oni su sve veći i veći. Za manje od mesec dana, praktično, Vladu očekuju teški pregovori sa MMF-om, a iz Vašingtona već stižu signali da Srbija možda neće moći da povuče drugu tranšu kredita MMF-a” ističe Ćulibrk.

On navodi da je “situacija sama po sebi vrlo ozbiljna, prihodi budžeta su ispod svih očekivanja, rashodi idu svojim tokom, a umesto da se spremaju mere koje bi popravile krvnu sliku srpske privrede i ekonomije, cela vlada ode na godišnji odmor”.

Ćulibrk priznaje da i “ministri imaju dušu“, ali kaže da ni radnici u preduzećima ne idu kolektivno na godišnje odmore, te da je ministarske odmore trebalo pravilnije rasporediti.

Kako izgleda kada je neko od ministara na odmoru, u Skupštini su imali priliku da se uvere i novinari. Na molbu jednog od skupštinskih izveštača da okupljenim novinarima da izjavu o nizu pitanja vezanih za ekonomsku politiku Vlade, ministarka finansija Diana Dragutinović, posle jučerašnje sednice Skupštine, kratko je odgovorila – ja sam na odmoru, a kada sam na odmoru ne dajem izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: