Cvetković: Doprinos Srbije u krizi

Njujork, Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio u Njujorku da bi zemlje u razvoju trebalo više da učestvuju u izgradnji novog svetskog ekonomskog poretka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijer Cvetković, koji učestvuje na konferenciji Ujedinjenih nacija o svetskoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, izneo je da je na tom skupu razmatrano, pored ostalog, pitanje trajanja globalne recesije.

On je rekao da je na konferenciji UN razmatrano i koliko je Srbija, kao zemlja u razvoju, sposobna da pruži svoj doprinos, u situaciji kada najrazvijenije države prednjače u inicijativama.

Cvetković je ocenio i da je "dobro" što je u Srbiji odjeknula njegova izjava data u Njujorku da su marže domaćih banaka veće nego u drugim zemljama.

"Mada Srbija nije karakteristična po tome, moja služba je identifikovala kao najdraštičniji slučaj, odnosno da je sedam puta razlika", kazao je premijer.

Suština je da visina marži nije u skladu sa rizikom ulaganja i da se na taj način na teret nerazvijenih zemalja finansiraju gubici koji su nastali u drugim poslovima, naveo je Cvetković.

Cvetković je, u jučerašnjem govoru na Konferenciji UN istakao da jedna od tema koje treba razmotriti na tom skupu jeste i činjenica da bankarski sektor koči privredni rast u državama koje treba da budu generator globalnog privrednog rasta.

Tadić: Pojavili su se politički profiteri

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da su se u Srbiji profilisali političari koji pokušavaju da naprave svoj politčki profit na nevoljama izazvanih ekonomskom krizom.

Tadić je rekao da ova vlada nije napravila probleme u privredi i ekonomiji Srbije već su to uradili" neke mnoge druge vlade i da danas trpimo zbog tih problema".

"Istovremeno vodi se politička debata u Srbiji u kojoj, nema nikakvih dileme nastaje nova struktura političara... koji pokušavaju da naprave politički profit na nevolji koja je zadesila Srbiju i sve ostale zemlje", rekao je on novinarimau Domu narodne skupštine.

Po njegovim rečima, to je isto kako kad bi neko pokušao da napravi svoj profit u zdravstvenom sistemu tako što će se okoristiti od pandemije ili neke infekcije koja ugrožava stanovništvo.

Info

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

U KPS se vratilo 310 Srba

Priština -- U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Kosovo utorak 30.06. 21:59 Komentara: 24

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21
strana 1 od 777 idi na stranu