DS: Rano je govoriti o koalicijama

DS još nije počeo pregovore o koalcijama jer još nisu poznati rezultati izbora, izjavio je za B92 ministar iz Demokratske stranke, Milan Marković.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.06.2009.

08:04

Default images

Zvaničan stav DS-a je, kako kažu u toj stranci, moguća saradnja sa svima, osim sa radikalima. Na to je reagovao lider G17 plus, Mlađan Dinkić, koji je poručio da će njegova stranka napustiti Vladu Srbije ukoliko demokrate i naprednjaci formiraju vlast na lokalnom nivou.

“Nemamo ni konačne rezultate da bismo već govorili o koalicijama, pogotovo da bismo u javnosti govorili ko s kim treba, ko s kim ne treba”, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, gostujući u emisiji “Poligraf” TV B92.

“Možda je tu poruku gospodin Dinkić trebalo da kaže predsedniku Tadiću. Rano je za takve poruke. Dobro, to je politika. Imali smo sličnih poruka i pre forimiranja Vlade sa socijalistima, pa se ispostavilo da je to jedna vrlo kvalitetna i dobra vlada”, smatra on.

Ipak, naprednjaci za sada odbacuju mogućnost saradnje sa DS-om i već su ponudili saradnju narodnjacima i radikalima u opštini Zemun. Prvi odgovori radikala su međutim negativni o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

SPS: Nije bilo razgovora oko formiranja vlasti

Lider beogradskih socijalista Aleksandar Antić izjavio je da koalicija SPS-PUPS-JS, koja na republičkom nivou deli vlast sa demokratama, nije imala nikakve zvanične razgovore niti tajne pregovore ni sa jednom političkom strankom oko formiranja opštinske vlasti u Zemunu i Voždovcu. Antić je na konferenciji za novinare kazao da će se pre bilo kakvih pregovora sačekati konačni rezultati izbora i ponovio stav te koalicije da će prilikom formiranja lokalnih vlasti u dve beogradske opštine, ali i u Kosjeriću, prioritet biti saradnja sa strankama i koalicijama koja već postoji na nivou Beograda i Republike.

On je kazao da je ta koalicija zadovoljna izborinim rezultatima i da su jedino stranke okupljene oko SPS-a ostvarile bolje rezultate nego na prethodnim lokalnim izborima, iako je izlaznost na ovim, vanrednim, bila manja.

On je istakao da je ta koalicija "pun pogodak" jer je u isto vreme "nacionalna, domaćinska i socijalno odgovorna, što su birači i na ovim izborima znali da prepoznaju".

Predsednik gradskog odbora PUPS-a Milan Krkobabić kazao je da će koalicija u narednom periodu nastaviti sa dosadašnjom politikom i pokušati da za narednu godinu socijalnim davanjima pomogne najugroženijim građanima, posebno penzionerima sa primanjima ispod 14.000 dinara i nezaposlenim trudnicama.

Ljajić: Većinu prave DS i SNS

I dok demokrate i socijalisti tvrde da još uvek nije bilo razgovora o mogućim koalicijama, lider Liste za toleranciju Rasim Ljajić očekuje da će vladajuću vecihu u beogradskim opštinama Voždovac i Zemun najverovatnije napraviti demokrate i naprednjaci i da će u tom slučaju njegova lista biti u opoziciji.

"Ako DS i SNS naprave koaliciju nema potrebe da budemo treći partner i da sa nama igraju 'ringe ringe raja' jedni i drugi", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Ukoliko se SNS i DS ne dogovore, Ljajić je smatra da će biti raspisani novi izbori.

"Politički i matematički ne vidim drugu većinu osim DS-a i SNS-a", kazao je Ljajić čija je Lista za toleranciju na vanrednim lokalnim izborima održanim 7. juna osvojila tri mandata - jedan u Zemunu i dva na Voždovcu.

G17: Ne postoji mogućnost saradnje sa SNS-om

Iz G17 plus međutim i danas ponavljaju stav da, što se njih tiče, ne postoji nikakva mogućnost
saradnje te stranke sa naprednjacima.

"Stav G17 plus je da ne može da se na dva nivoa (republičkom i lokalnom), tako važna i odgovorna, sarađuje sa različitim strankama", rekao je zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić novinarima u Domu Narodne skupštine i dodao da je to poruka G17 plus.

Povodom najave G17 plus o izlasku iz vlade ako se formira koalicija SNS i Demokratske stranke na lokalnom nivou, Senić je rekao da ne postoje nikakvi problemi u vladajućoj koaliciji.

On očekuje da će posle ponavljanja lokalnih izbora na pojedinim biračkim mestima vlast biti formirana, tamo gde je moguće, od stranaka koje čine Vladu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: