Jocić u Specijalnom sudu

Novinar zagrebačkog “Jutarnjeg lista” Gordan Malić kaže da je došao do podatka da je hapšenje Sretena Jocića inicirao predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

01:09

Default images

Malić za B92 kaže da je takvu informaciju dobio od relevantnih izvora iz političkog i bezbednosnog vrha Hrvatske. Prema njegovim saznanjima, za Jocićevo hapšenje ključan je bio sastanak Tadića i hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, na nedavnom energetskom samitu u Sofiji.

“Radi se o tome da je predsednik Tadić u razgovoru sa našim predsednikom izrazio želju sa još čvšćom saradnjom u slučaju Sretena Jocića, zatražio je dostavu preostale dokumentacije. U sve to su upletene i neke kuloarske glasine iz sigurnosnih krugova da je klan Sretena Jocića toliko ojačao da je postao pretnja političkom establišmentu Srbije”, kaže Malić.

“Tako da je, u konačnici, u ovih desetak dana intenzivirano ono što je inače trajalo, a to je ta kriminalistička obrada, zaključno sa izjavama novih pokajnika u slučaju ubistva Ive Pukanića i rezultat je uhićenje Sretena Jocića”, rekao je on.
Stjepan Mesiæ i Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Malić kaže da je obračun sa Sretenom Jocićem prvi primer prave saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala između Hrvatske i Srbije, od uspostavljanja demokratskog režima.

“Ja mislim da je uticaj predsednika Borisa Tadića dovoljno ojačao. Problem drugog srbijanskog vođe, pokojnog premijera Zorana Đinđića, je naprosto bio taj što on nije imao svoju vlast i nije bio dovoljno jak. Trebalo je proći neko vreme, očito i za vašeg političkog vođu, da ta odluka sazri. Odgovor organizovanom kriminalu ovakve vrste je dobar, nikad nije kasno”, kazao je Malić.

Sreten Jocić večeras bi trebalo da bude izveden pred istražnog sudiju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, pošto mu tada ističe pritvor od 48 sati.

U toku saslušanje pred sudijom Specijalnog suda

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu počeo je da saslušava Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amesterdam, nešto posle 20 sati, po zahtevu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv oorganizovanog kriminala da se protiv njega sprovede istraga i da mu se odredi pritvor zbog sumnje da je naručio ubistvo vlasnika hrvatskog lista "Nacional" Ive Pukanića.

Jocićev advokat Zdenko Tomanović, koji prisustvuje saslušanju, pred početak je izjavio da je njegov klijent priveden u Specijalni sud oko 19 sati po zahtevu Specijalnog tužilaštva.

Pošto sasluša Jocića istražni sudija će odlučiti o zahtevima tužilaštva.

Različito računanje rokova

Advokat Jocića, Zdenko Tomanović, kaže da ne zna kada će saslušanje tačno početi, jer on kao branilac i, s druge strane policija i tužilaštvo, drugačije računaju u koje vreme je Jocić prekjuče uhapšen.

“Mišljenje tužilaštva i policije, pa i suda je, da Jocić uopšte nije uhapšen po podne, nego uveče posle osam sati, bez obzira što su brojne novinarske ekipe mogle lično da se uvere da je to bilo u 15 časova”, kaže Tomanović.

Jocić pred policijom negirao optužbe

U iskazu policiji, Sreten Jocić je negirao umešanost u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Jocić je saslušan sinoć u Policijskoj upravi Beograda u prisustvu svog advokata i tužioca Specijalnog suda za organizovani kriminal.

Advokat Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, Zdenko Tomanović, kaže za B92 da je njegov klijent negirao sve navode o umešanosti u ubistvo Pukanića, tvrdeći da su optužbe na njegov račun rezultat političkih igara u Hrvatskoj.

Tomanović navodi da je Jocić izričit u tvrdnji da ne postoji nijedan dokaz koji bi njega povezao sa ubistvom Pukanića.

“Jocić je izneo stav da je Tužilaštvo reagovalo na glasine iz Hrvatske i umesto da proveri, ono mu je stavilo na teret najteže krivično delo i tako ga je kao državljanina Srbije gurnulo u, kako on kaže, igre hrvatskih obaveštajnih struktura, hrvatske policije i hrvatskog podzemlja”, prenosi Tomanović.

“Prema stavu Jocića, Tužilaštvo Srbije na ovaj način reagovalo je isključivo za potrebe političke i policijske situacije u Hrvatskoj”, kaže on.

Zdenko Tomanović navodi i da je Jocić odbio da komentariše bilo kakve spekulacije o njegovoj umešanosti u ubistvo Pukanića dok mu se ne predoče dokazi.

“Naravno vrlo je jasno naglašena njegova spremnost da će na svaki dokaz koji bude pribavljen u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima, da će on na taj dokaz apsolutno dati i objašnjenje i odgovarajuće odgovore uz uporno ponavljanje, naglašavanje njegovo, da on apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka i nikakve veze sa tim događajem“, kaže Tomanović. Po isteku policijskog zadržavanja od 48 sati, koje ističe večeras, Sreten Jocić će biti priveden istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal.

Portparolka tog suda Maja Kovačević kaže da za sada nema informaciju da li je iz Zagreba poslata dokumentacija u vezi sa istragom u slučaju Pukanić, ali naglašava da je to neophodno jer Jocic ne može da bude izručen Hrvatskoj

“Jedino postoji mogućnost da Hrvatska deo svog predmeta, deo te istrage prosledi nama, da specijalni tužilac preuzme taj deo istrage o učešću, eventualnom, Sretena Jocića u tom ubistvu i da se na taj način istraga vodi pred našim sudom i kasnije eventualno podigne optužnica i sudi pred našim sudom“, objašnjava Kovačevićeva

Inače prema nezvaničnim saznanjima, dokumentacija iz Zagreba je stigla u Beograd, a lično su je doneli glavni državni tužilac Republike Hrvatske Mladen Bajić i i direktor hrvatske policije Vladimir Faber koji su početkom prošle nedelje boravili u Srbiji.

Dokumentacija je sadržala ključne informacije na osnovu kojih su srpski istražitelji zaključili da ima mogućnosti za sprovođenje potupka protiv Jocića.

Sreten Jocić je uhapšen zbog informacija da bi u međuvremenu mogao da pobegne iz zemlje, što piše i današnji “Blic“, a više o tome možete čitati u našoj kategoriji Drugi pišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: