Oslobođen nakon 27 godina u zatvoru

Sud u Velikoj Britaniji oslobodio je jednog muškarca nakon 27 godina provedenih u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

17:35

Default images

Apelacioni sud odredio je ukidanje presude Šonu Hodžsonu za ubistvo 22-godišnje konobarice u svetlu novih dokaza dobijenih na osnovu analize DNK koja nije postojala u vreme suđenja 1982. godine. Hodžson (57) je izrazio oduševljenje oslobađajućom presudom.

U Hodžsonovim kolima je 1979. godine pronađeno telo Tereze de Simon koja je najpre silovana, a potom zadavljena. Kola su bila parkirana u blizini bara u kojem je žrtva radila.

Hodžson koji se nalazio u blizini mesta ubistva, osuđen je na osnovu izjave koju je dao, mada ju je potom povukao, i analize krvi. Testovi DNK su tek 1986. godine počeli da se koriste pred sudom.

Sudija Igor Džadž objasnio je da je DNK analiza sperme uzete iz tela De Simonove pokazala da ne pripada Hodžsonu.

"Argument tužilaštva je bio da ju je ubila osoba koja ju je i silovala tako da je novi dokaz na osnovu analize DNK uništio taj argument", rekao je Džadž.

Hodžson je priznao ubistvo zato što je patološki lažov. On od tada ima mentalne probleme.

Još jedan osuđenik, Stiven Dauning koji je takođe proveo 27 godina u zatvoru za ubistvo, oslobođen je 2002. godine.

Državni tužioci su danas rekli da razmatraju predlog o ponovnom otvaranju slučajeva ubistava za koja su izrečene presude pre uvođenja analize DNK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: