Manje novca za budžet i zbog NIS-a

Srbija je prodajom većinskog paketa NIS-a "Gaspromnjeftu" izgubila zlatnu koku koja je punila 25 odsto budžeta, piše "Politika".

Izvor: FoNet, Politika

Utorak, 17.03.2009.

09:36

Default images

Umesto ranijih 50 odsto profita, od ove godine, po osnovu manjinskog vlasničkog paketa, Srbiji će pripadati najmanje 15 odsto dividendi, ali samo pod uslovom da "Gaspromnjeft" iskazuje pozitivne finansijske rezultate, piše list.

Država se nadala da će i ove godine inkasirati u budžet oko 25 miliona evra, s obzirom na to da su procene srpske vlade ukazivale da je NIS za 2008. godinu ostvario profit od oko 2,3 milijarde dinara.

Međutim, prema informacijama novog ruskog suvlasnika, prošle godine je ostvaren gubitak od oko 40 miliona evra.

Istinu će, ako se ništa u međuvremenu ne dogodi, morati da utvrdi KPMG - revizorska kuća koju je "Gaspromnjeft" nedavno angažovao, a koja bi konačnu reviziju završnog računa trebalo da uradi do kraja juna ove godine.

Ceo slučaj stigao je i na sud, jer je tužilac Ilukina Elena Anatovljeva iz Moskve, kako je potvrđeno "Politici", tužila NIS Trgovinskom sudu u Novom Sadu, o čemu u Ministarstvu energetike ništa ne znaju, već su, kako kaže Milan Budimir, zadužen za odnose s javnošću, o tome "saznali iz novina".

Kupoprodajnim ugovorom predviđeno je da se "u periodu od četiri godine, u kontinuitetu od dana zaključenja transfera, kupac obavezuje da obezbedi raspodelu dividendi od strane NIS-a za svaku fiskalnu godinu u iznosu koji nije manji od 15 procenata respektivnog neto profita po godini".

Izvor "Politike" iz NIS-a kaže da je ovo jedna od retkih stavki u kupoprodajnom ugovoru kojom se srpska strana zaštitila, jer bi se u suprotnom s NIS-om dogodilo isto što i sa Telekomom.

Naime, novi vlasnik NIS-a bi, da nema ove "zaštite", svaki dinar mogao da reinvestira u kompaniju, a ovako je u obavezi da jedan deo od ostvarene dobiti izdvoji za isplatu dividende, kojom će se ponovo puniti državna kasa.

Po kupoprodajnom ugovoru, država Srbija ima pravo na dividende sve dok traje investicioni ciklus, kaže neimenovani izvor i dodaje da je do kupovine NIS-a državi pripadalo 50 odsto, dok je preostalih 50 bilo raspoređeno - 35 procenata išlo je u investicije, 10 zaposlenima, a pet odsto u statutarne rezerve.

S obzirom na to da je država u 2008. godini bila stopostotni vlasnik NIS-a, koji je prema računici srpske strane ostvario dobit, jasno je da ima pravo i na raspodelu dividendi po tom osnovu.

Do preuzimanja NIS-a od strane "Gaspromnjefta" došlo je tek u februaru ove godine, podseća on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: