Pokušaj puča na Madagaskaru

Pripadnici madagaskarske vojske koji podržavaju opoziciju, zauzeli su predsedničku palatu i centralnu banku u prestonici Antananarivo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

19:22

Default images

Kada su tenkovi ušli na posed predsedničke palate nisu praktično naišli ni na kakav otpor, ali odjeknulo je nekoliko eksplozija i čuli su se puščani rafali, potvrdili su očevici kako prenosi agencija Rojters.

Predsednik Mark Ravalomanana se nije nalazio u predsedničkoj palati kada su kontrolu preuzeli pristalice opozicije. On se nalazi u drugoj predsedničkoj palati udaljenoj 10 kilometara od centra prestonice.

Vojska na Madagaskaru je od dobijanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine tradicionalno neutralna.

Međutim u trenutnoj političkoj krizi, koja je počela u januaru, ona se stavila na stranu opozicionog lidera Radžoelina koji traži ostavku predsednika Ravalomanana.

Pukovnik Andre Ndriaridžaoana je na konferenciji za štampu objasnio da će vojska podržati opozicionog lidera Andrija Radžoelina ukoliko on može da reši probleme zemlje. Njega su podržali mnogi visoki zvaničnici policije i vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: