SAD: Početak oporavka u 2010.

Ekonomski oporavak u SAD trebalo bi da započne početkom naredne godine, izjavio je predsednik američke Centralne banke Ben Bernanke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

02:17

Default images

"Recesija će se najverovatnije završiti ove godine i do oporavka će doći početkom naredne godine. Taj oporavak će se vremenom ubrzati", izjavio je šef Federalnih rezervi u svom prvom televizijskom obraćanju, na TV stanici Si-Bi-Es.

Kako tvrdi ta TV stanica, to je prvi put u poslednjih 20 godina da je jedan aktuelni šef Federalnih rezervi, najjače centralne banke na svetu, dao intervju nekoj televiziji.

Taj gest se tumači ozbiljnošću situacije i potrebom centralne banke da objasni tu situaciju široj javnosti.

Bernanke je kazao da će stanje na tržištu rada nastaviti da se pogoršava i da će stopa nezaposlenosti preći 8,1 odsto, koliko je prognozirano u februaru, ali da, ipak, postoje izvesne naznake koje ukazuju na poboljšanje situacije. On, međutim, nije precizirao o kakvim naznakama je reč.

"Moje mišljenje je da ako uspemo da stabilizujemo finansijski sistem, pad neće biti tako brz, a onda će uslediti stabilizacija koja će činiti osnovu oporavka", rekao je Bernanke.

On je poručio da velike američke banke "neće propasti", u trenutku kada federalna vlada preispituje poslovanje tih banaka kako bi utvrdila visinu štete.

Za šefa centralne banke najveća opasnost za privredu bio bi eventualni "izostanak političke volje za rešavanje problema".

On je istovremeno ocenio da su SAD "izbegle rizik" od ponavljanja velike ekonomske krize slične onoj iz 1929. koju je izazvao krah na berzi.

Bernanke je, ipak, priznao da je svetski finansijski sitem ove jeseni bio "veoma blizu" kraha.

"Bili smo vrlo blizu. Bili smo vrlo blizu", ponovio je više puta Bernanke navodeći da je američki Kongres dozvolio vladi da rekapitalizuje banke tek nekoliko dana uoči vrhunca krize oktobra 2008. godine.

"Bila je to vrlo opasna situacija", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: