"NATO na Balkanu radi stabilnosti"

Predstavnik Evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra da je nužno da se EU i NATO prošire na sve države u regiji, uključujući i Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

15:13

Default images

Na jučerašnjem okruglom stolu na Brdu kod Kranja na temu širenja NATO-a u jugoistočnoj Evropi, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je i da je nužno postaviti širi pogled na bezbednosne probleme jugoistočne Evrope. On kaže da uz to ide i puno angažovanje SAD u rešavanju problema između BiH, Srbije i Kosova.

On je pomenuo "pozitivne posledice koje bi moglo da donese ponovno udruživanje Kipra na politička razmišljanja u Makedoniji, na Kosovu i u BiH, gde su još uvek suočeni sa strahom od podela", kaže on.

Kacin je značaj širenja NATO-a na ceo zapadni Balkan i ulazak Albanije i Hrvatske u Alijansu označio kao doprinos stabilnosti regije.

On kaže da je potrebno zaustavljanje destabilizacija Makedonije, kojoj je potrebna prava i brza politička pomoć za uključivanje u NATO.

"Makedonija se danas vrti na ringišpilu populizma i nacionalizma, koje vladajući promovišu kao patriotizam", rekao je Kacin, dodavši da se tu zapravo radi o "ludizmu".

Kacin je rekao i da se u slučaju Makedonije ne radi samo o pitanju imena države, već i pravu na kulturno-jezički identitet i izražavanje sopstvenog opredeljenja, dodavši i da Makedonija politički tone i da joj hitno treba međunarodna pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: