Pokrajinski izbori u Iraku

Prvi izbori u Iraku od 2005. godine, na kojima se biraju pokrajinski organi vlasti, završeni su bez značajnijih incidenata, saopštile su vlasti.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.01.2009.

10:55

Default images

Za izbore je prijavljeno više od 14.400 kandidata, među njima 4.000 žena, za 440 mesta u skupštinama 14 iračkih pokrajina. Rezultati izbora biće poznati tek za mesec dana, a najmanje nedelju dana biće potrebno da budu objavljeni preliminarni rezultati.

Pre nego što dođu do glasačke kutije, Iračani se probijaju kroz kontrolne punktove i policijske kordone. To im ne pada teško, jer žele da upravljanje zemljom konačno bude prepušteno iračkim političarima. ''Došli smo na glasanje jer očekujemo da Irak ponovo bude ono što je nekada bio. Želimo da u zemlji ponovo vlada mir. Želimo i da se vratimo kući. Uz Božju volju ponovo ćemo se ujediniti. Glasaćemo za političara koji će nas dobro predstavljati i boriti se za naša prava", kaže izbeglica Basma Sulak.

Čini se da na ovim izborima nije toliko važno ko će pobediti koliko da li će iračke snage bezbednosti uspeti da spreče nasilje.

Ništa nije prepušteno slučajnosti - u pokušaju da dokaže da je spremna da svojoj zemlji obezbedi stabilnost i kada se američke jedinice povuku, vlada je uvela specijalne mere bezbednosti.

U gradovima je zabranjena vožnja automobila dok traje glasanje, granice su zavtorene, a ne rade ni aerodromi.

"Situacija na biračkim mestima za sada je zadovoljavajuća. Mi smo sve uradili da Iračanima omogućimo da bezbedno glasaju", kazao je ministar unutrašnjih poslova Iraka Juvad al-Bolani.

Irački premijer Nuri al-Maliki, nakon što je glasao, kazao je da se nada da će dobiti podršku u provincijama na jugu zemlje i da će suniti, koji su uglavnom bojkotovali prethodne izbore, sada osvojiti deo vlasti.

Izbori su i politički test za Al-Malikija pred parlamenatrne izbore, koji će biti održani kasnije tokom godine.

"Nisam previše zabrinut. Nema opasnih slučajeva prevara ili ometanja glasača da daju svoj glas. Do sada, stvari se odvijaju dobro uz visok stepen bezbednosti, hvala Bogu", rekao je premijer Iraka.

Izbore prate posmatrači Ujedinjenih nacija i nekoliko nezavisnih grupa.

''Mi smo iz Japana, kao deo tima međunarodnih posmatrača. Drago nam je da je odziv birača visok. Nadamo se da će izbori proći uspešno. Do sada nije bilo problema", rekao je posmatrač iz Japana.

Ako glasanje prođe bez većih napada i neregularnosti, to će omogućiti brži transfer nekih ovlašćenja sa koalicionih snaga na domaće.

Američki predsednik Barak Obama želi da ubrza povlačenje vojske SAD pre 2011. godine, kada su se o povlačenju dogovorili njegov prethodnik Džordž Buš i iračke vlasti.

Obama pozdravio mirne izbore

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je današnje pokrajinske izbore u Iraku, koji su prošli bez značajnijih incidenata, kao važan korak ka cilju da Iračani preuzmu odgovornost za svoju budućnost.

"Čestitam narodu Iraka na održavanju značajnih pokrajinskih izbora" navodi se u saopštenju američkog predsednika.

Obama, koji je dobio predsedničke izbore između ostalog i obećanjem da će brzo vratiti trupe iz Iraka, planira da uskoro odluči o pristupu povlačenju snaga SAD iz Iraka, saopštila je juče Bela kuća.

Za razliku od prethodne administracije koja je planirala povlačenje trupa iz Iraka u roku od tri godine, Obama se ranije založio za rok od 16 meseci.

Navodeći ulogu iračke vlade i snaga u obezbeđivanju biračkih mesta, Obama je rekao:

"Ovaj važan korak napred trebalo bi da se nastavi procesom u kojem Iracani preuzimaju odgovornost za sopstvenu budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: