Obustavljena isporuka gasa Srbiji

Moskva, Prag, Sofija, Berlin, Zagreb -- Srbiji potpuno prekinuta isporuka gasa. Vlada naložila zamenu gasa mazutom, povećanu proizvodnju mazuta, zatražila štednju i najavila mogući uvoz struje.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Vlada je na vanrednoj telefonskoj sednici naložila je zamenu prirodnog gasa drugim energentima kod svih potrošača prirodnog gasa koji imaju mogućnost zamene i obustavu isporuke prirodnog gasa svim grupama potrošača. Delovi Novog Sada - Novo naselje, Detelinara i Satelit, noćas će biti bez grejanja, jer toplana koja ih pokriva ne može da se preorjentiše na mazut.

Istovremeno vlada je naložila, zbog funkcionisanja daljinskih sistema grejanja, Naftnoj industriji da obezbedi redovnu isporuku potrebnih količina mazuta tim potrošačkim grupama.

Vlada je takođe naložila svima koji obavljaju transport energenata da obezbede transport potrebnih količina mazuta daljinskim sistemima grejanja i termoelektranama-toplanama.

Vlada je najavila uvoz neophodnih količina električne energije, ukoliko bude potrebno

Vlada je apelovala na građane da dok traju vanredne okolnosti u isporuci prirodnog gasa, smanje potrošnju električne energije kako ne bi bilo ugroženo funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Pored svih navedenih mera, Radna grupa za razmatranje i praćenje situacije u vezi sa sigurnošću snadbevanja energijom i energentima koju je formiralo Ministarstvo rudarstva i energetike biće u neprekidnom zasedanju dok traju vanredne okolnosti u energetskom sektoru.

S obzirom na to da je potpuno prestala isporuka prirodnog gasa iz uvoza, “Srbijagas“ traži da svi kupci pristupe hitnom tehnološkom zaustavljanju potrošnje gasa da bi se smanjila šteta od prestanka isporuke, kaže se u saopštenju ovog preduzeća.

“Srbijagas“ upozorava da su raspoložive količine gasa dovoljne samo za nekoliko narednih sati i treba ih iskoristiti za bezbedno zaustavljanje postrojenja i da se očekuje da će prvi kupci ostati bez gasa u toku noći.

Do jutarnjih časova se očekuje da će Srbija ostati potpuno bez snabdevanja gasa, pošto količine domaćeg gasa ne mogu da održe gasovodni sistem u funkciji, zaključuje se u saopštenju "Srbijagasa".

Danas posle podne Srbiji je potpuno prekinuta isporuka gasa i snabdevanje Srbije ovim energentom, zavisi isključivo od postizanja dogovora između Rusije i Ukrajine.

Kako B92 saznaje u toku je vanredna telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj se utvrđuju mere u vezi sa obustavom isporuke gasa.

Jedna od mera je da se omogući svim potrošačima da se u narednih nekoliko dana snabdevaju mazutom, rekao je za B92 ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

On međutim nije želeo da precizira kolike su rezerve gasa i mazuta u Srbiji.

“Mazuta ima u dovoljnim količinama, preduzete su mere da se obezbedi redovno snabdevanje mazutom svih daljinskih sistema grejanja koja mogu da zamene gas sa mazutom, tako da je i to jedna od mera koju je Vlada na današnjoj sednici utvrdila“, kaže Škundrić.

“Daljinski sistemi grejanja koji mogu da zamene gas mazutom će funkcionisati onoliko vremena koliko bude potrebno. Verujemo da će se u narednih nekoliko dana biti dovoljno obezbeđenih energenata i energije sa molbom da građani racionalno troše električnu energiju, da ugase svaku sijalicu koja je nepotrebno da gori, kako bi elektroenergetski sistem nadomestio manjak energenta u obliku prirodnog gasa“, poručuje ministar energetike.

Rusija i Ukrajina nastavljaju pregovore

Ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas" trebalo bi 8. januara da nastave pregovore o isporukama gasa Ukrajini i ceni tog energenta u 2009. godini.

Opširnije o sporu Ukrajine i Rusije, kao i efektima koji on proizvodi na evropskom tržištu gasa možete čitati u posebnoj vesti.

Direktor “Srbijagasa” ranije danas je apelovao na industriju da prekine sa preuzimanjem gasa, a na ostale potrošače je apelovao da racionalno troše gas. Bajatović kaže da se radi sve kako bi prioriteti bili uredno snabdevani.

“Mi trenutno radimo plan redukcije koji bi trebalo da održi stabilnost za ono za šta smo po zakonu dužni, dakle škole, bolnice, daljinski sistemi domaćinstva i u ovom momentu recimo lekovi i pekari, dakle ono što održava funkcionalnost na ovo nivou”, kaže Bajatović.

Srbija ima dovoljno rezervi mazuta, Elektroprivreda Srbije radi punim kapacitetom, a izdati su nalozi da se transportuje mazut do korinika koji mogu da ga koriste, kaže Bajatović.

On je pozvao sve industrijske kapacitete u Srbiji da zbog vanredne situacije, preventivno odmah prekinu preuzimanje gasa, dok na ostale apeluje da budu maksimalno racionalni.

“Sve što može da pređe na mazut treba to da uradi, već sada se mazut razvozi po školama bolnicama, gde god je moguće. Nećemo čekati da gas nestane već se spremamo i u ovom momentu mi time upravljanmo u skladu sa zakonom”, navodi direktor “Srbijagasa”.

Bajatović je najavio i da će se sutra sastati sa mađarskim kolegama, kako bi se pokušale obezbediti dodatne količine gasa za našu zemlju iz Mađarskih rezervi.

“Većina toplana može da radi na mazut“

Direktor Udruženja Toplane Srbije, Milovan Lečić kaže za B92 da većina toplana u Srbiji može da radi na mazut, ali i da u ovom trenutku toplane imaju dovoljno mazuta samo za havarijska isključenja na dan - dva, a ne za duži period.

EDB: Smanjiti potrošnju struje

Elektrodistribucija Beograd pozvala je danas sve potrošače u Beogradu da smanje potrošnju električne energije, jer se od početka godine beleži najveća potrošnja i elektroenergetsko opterećenje u poslednjih deset godina.

Kako je agenciji Beta rečeno u EDB-u, od početka godine prosečni dnevni protok energije je više od 33.000 megavat časova, a vršno opterećenje ili snaga preko 1.650 megavata.

U EDB naglašavaju da je ovo četvrto ikada zabeleženo elektroenergetsko opterećenje u Beogradu.

On je istakao da sa NIS-om postoji potpisan protokol o isporuci više od 100 hiljada tona mazuta za sve toplane u Srbiji, što je bila dovoljna količina u uslovima normalne isporuke gasa, ali da je u novonastalim uslovima neophodna veća količina zbog prelaska dela toplana sa gasa na tu vrstu enegrenta.

Udruženje Toplana dogovorilo je sa Ministarstvom rudarstva i energetike da od sutra NIS omogući povlačenje većih količina mazuta, koje će moći da obezbede bar havarijski rad toplana.

“Toplane koje mogu da koriste mazut umesto gasa su spremne, ali zalihe energenata, zalihe mazuta u toplanama su predviđene samo za havarijske potrebe i one ne mogu omogućiti da se računa na neko duže korišćenje mazuta umesto gasa“, kaže Lečić.

“Ja moram da konstatujem da mi imamo nekoliko toplana u Vojvodini i centralnoj Srbiji koje nemaju mogućnost supstitucije gasa, ja ću vam pomenuti samo Kikindu, Beočin, kolege u Jagodini, deo toplana u Čačku koje nemaju mogućnosti“, upozorava on.

Delovi Novog Sada od noćas bez grejanja

Delovi Novog Sada koji su priključeni na toplanu koja ima pogone samo na gas neće imati grejanja dok se ne reše problemi u vezi sa snabdevanjem prirodnim gasom, kazali su predstavnici gradskog Kriznog štaba.

Oni su na hitno sazvanoj konferenciji za novinare kazali da tri od četiri novosadske toplane mogu da pređu na mazut kao alternativno
gorivo, dok četvrta toplana nema tu mogućnost. Na tu toplanu priključeni su stanovnici Novog naselja, Detelinare, kao i prigradskih naselja.

Gradski čelnici apelovali su na stanovnike tih delova grada da što racionalnije troše električnu energiju za grejanje, kako ne bi došlo do "pucanja sistema".

Naveli su da rezervi mazuta ima dovoljno za "15 do 20 dana" grejanja i izrazili nadu da će problem sa gasom biti ubrzo rešen.

Dodali su da Klinički centar Vojvodine i porodilište imaju sopstvene alternativne izvore grejanja i da nisu ugroženi.

"Beogradske elektrane" prešle na mazut

Beogradske elektrane imaju mazuta za normalno grejanje u narednih pet dana. Zbog toga su elektrane zatražile dodatne količine mazuta od NIS Petrola, koje bi, kako očekuju, već sutra trebalo da stignu.

NIS: Biće dovoljno mazuta

Naftna industrija Srbije (NIS) će učiniti sve da obezbedi dovoljne količine mazuta dok se situacija sa gasom u Srbiji ne stabilizuje, saopšteno je večeras iz NIS-a.

NIS će učiniti sve da obezbedi dovoljne količine mazuta, tim pre što je uoči početka grejne sezone potpisao ugovor sa toplanama Srbije da će im tokom grejne sezone obezbediti dovoljne količine tog energenta, istaknuto je u saopštenju te kompanije.

Do sada se preko 85 odsto domaćinstava grejalo na gas, a za normalno grejanje neophodno je dnevno između 2.000 i 2.500 tona mazuta.

Zbog prelaska na krizni sistem grejanja temperatura u beogradskim stanovima neće prelaziti 18 stepeni, izjavio je za B92 pomoćnik direktora Beogradskih elektrana Petar Vasiljević.

On je objasnio da su Beogradske elektrane prinuđene na restrekcije grejanja svih javnih preduzeća.

Dinkić "ugasio" osvetljenje na Ministarstvu

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić naredio je da se, zbog uštede energije u uslovima energetske krize koja je danas zahvatila Srbiju, sva spoljna svetla na zgradi Ministarstva ekonomije ugase, a grejanje prekine u predstojećim neradnim danima.

Na toj zgradi će biti samo uključena bezbednosna svetla, a grejanje će biti ponovo uključeno u četvrtak, kada Ministarstvo počinje sa radom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu ekonomije.

Iz tog ministarstva pozivaju i sve druge državne institucije da učine isto, a građane Srbije da maksimalno štede električnu energiju.

Problemi sa gasom u regionu

Mađarskoj su isporuke ruskog gasa preko Ukrajine prekinute danas popodne, rekao je mađarski ministar za energetiku Čaba Molnar na konferenciji za štampu.

"Pritisak se smanjivao tokom celog dana i u 14.30 GMT (15.30 po centralnoevropskom vremenu) isporuke su prekinute", rekao je Molnar.

On je dodao da je obavestio Srbiju u Bosnu, koje se snabdevaju gasom preko Mađarske, da će biti obustavljene isporuke tog energenta.

Hrvatska je, nakon noćašnje potpune obustave isporuka prirodnog gasa, u ranim poslepodnevnim satima ponovno počela dobijati ograničene količine gasa iz Rusije, objavio je internet sajt "Indeks".

Prema tvrdnjama "Indeksa", koji se poziva na neimenovane izvore iz hrvatske vlade, iz Rusije u Hrvatsku u ovom trenutku stiže tek 20 odsto ugovorenih količina gasa.

To je značajan pomak, nakon što je tokom noći Rusija potpuno obustavila isporuku prirodnog gasa Hrvatskoj, posle čega su Ministarstvo privrede i preduzeće koje se bavi transportom gasa "Plinakro" uveli privremene mere štednje.

Pomenutim merama odmah je isporuka gasa velikim potrošačima svedena na tehnološki minimum kako bi se nesmetano snabdeli potrošači sa prioritetne liste, a to su domaćinstva, vrtići, bolnice, škole i ustanove od javnog značaja.

Bosni i Hercegovini su od jutros smanjene isporuke ruskog gasa pa potrošnja u Kantonu Sarajevo mora biti redukovana za 50 odsto u odnosu na dosadašnju.

Preduzeće "Bh-gas" saopštilo je da je danas u podne obavešteno od mađarskog transportera "Fgsz ltd." da su Ukrajina i Rusija smanjile isporuke prirodnog gasa prema BiH za 50 odsto u odnosu na ugovorene količine tog energenta.

Sarajevsko javno preduzeće "Sarajevo gas" odmah je pokrenulo aktivnosti da veliki potrošači, koji imaju alternativne izvore grejanja, prekinu s potrošnjom gasa i pređu na alternativna goriva kako bi se obezbedilo uredno snabdevanje domaćinstava te potrošača drugih kategorija koji nemaju alternativna goriva.

Slovenija se takođe suočava sa smanjenom dostavom gasa. “Gasprom Eksport“ je, jutros, obavestio slovenačko preduzeće “Geoplin“ da će prekinuti dostavu zemnog gasa Sloveniji.

U međuvremenu je već došlo do 90-odstotne redukcije dostave gasa, ali iz Geoplina saopštavaju da se posle 10 sati jutros "stanje poboljšalo".

“Geoplin“ je već u intenzivnoj i neposrednoj komunikaciji sa ruskim partnerom, “Gasprom Eksportom“ i dodaje da koristi sve svoje izvore za nabavku, koje ima na raspolaganju i istovremeno se nada da će pražnjenjem skladišta uspeti da garantuje pouzdano snabdevanje svim svojim korisnicima, bez prekida dostave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 909 idi na stranu