Gasprom: Bez dogovora sa Ukrajinom

Ruska kompanija Gasprom saopštila je da su pregovori sa Ukrajinom oko duga i cene gasa u 2009. propali, zbog čega sledi obustava isporuke gasa toj zemlji.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 31.12.2008.

00:49

Default images

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je rekao na konferenciji za novinare da će "Gasprom" obustaviti sve isporuke Ukrajini u 10 sati po moskovskom vremenu i naglasio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da garantuje stabilno snabdevanje Evrope preko teritorije Ukrajine, javile su agencije.

Evropske države zavise od Rusije za četvrtinu njihovog gasa, a veći deo stiže gasovodom koji ide preko teritorije Ukrajine.

Kada je Rusija pre dve godine obustavila snabdevanje gasom Ukrajine na kratko su bile potpuno poremećene isporuke gasa Evropi.

Miler je naglasio da Ukrajina mora preuzeti svu odgovornost za krizu. Ukrajinski "Naftogas" nije za sad dostupan.

Agencije podsećaju da je do sličnog spora došlo i 2006. godine, kada je "Gasprom" na kratko prekinuo isporuke gasa Ukrajini, što je dovelo i do smanjenja isporuka gasa zemljama zapadne Evrope, budući da se ruski gas transportuje u EU preko te zemlje.

U korenu rusko-ukrajinskog spora je cena gasa, jer je namera Moskve da od 2009. Ukrajina polako počne da prelazi na komercijalnu cenu, kakvu plaćaju ostale zemlje.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je nedavno izjavio da bi tržišna cena gasa za Ukrajinu od 1. januara 2009. mogla biti 418 dolara za hiljadu kubnih metara, dok ukrajinski predsednik Viktor Juščenko smatra da je ekonomski opravdana cena od 100 dolara.

Ukrajina sada dobija ruski gas po ceni od 179,5 dolara, u poređenju s cenom od 500 dolara za Evropu.

Itar-Tas je u jednom trenutku danas javio, pozivajući se na obaveštene izvore, da je Moskva Kijevu ponudila cenu od 250 dolara za 2009. godinu, ali da Ukrajina ni na to nije pristala.

Evropa četvrtinu potreba za gasom podmiruje uvozom iz Rusije, uglavnom transportom preko Ukrajine.

Gasprom: Nema problema s Belorusijom

“Gasprom“ je saopštio da neće biti problema s Belorusijom oko određivanja cena sledeće godine.

Belorusija, poput Ukrajine, zavisi od ruskog gasa koji je “Gasprom“ do sada prodavao po nižim cenema nego na evropskim tržištima.

“Gasprom“ je zapretio da će obustavti snabdevanje Ukrajini 1. januara ako ta zemlja ne isplati dugove i ako se ne potpiše novi sporazum.

Evropa nervozno posmatra razvoj budući da gas iz Rusije dobija preko Ukrajine - 80 odsto i preko Belorusije ostatak.

"Ne vidimo probleme", rekao je jedan od direktora Gasproma Aleksandar Medvedev povodom pregovora s Belorusijom.

On nije naveo koja će biti cena, ali da bi ugovor o snabdevanju mogao biti potpisan i sledeće godine.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da očekuje da će cene pasti do kraja sledeće godine.

On je naveo da je cena nafta znatno pala i da bi do kraja 2009. godine cena gasa mogla pasti na trećinu sadašnje cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: