Sukob u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije došlo je do sukoba predsednika poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislava Nikolića i poslanika Srpske radikalne stranke Save Živanovića.

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2008.

17:17

Default images

Povod su psovke koje je prema svedočenju Nikolića njemu uputio Živanović. Incident se dogodio nakon što je Tomislav Nikolić sa skupštinske govornice optužio radikale da su se dogovorili sa vladajućom većinom da dozvole da se budžet izglasa.

Dok se Nikolić vraćao do svog mesta, Srboljub Živanović mu je više puta opsovao majku i suprugu.

Nikolić je krenuo ka Živanoviću i počupao ga za kosu. Teži incident je sprečen jer su ih razdvojili ostali poslanici.

Ubrzo je određena i pauza posle koje se Nikolić izvinio i poslanicima i građanima Srbije i bivše kolege pozvao da se obračunaju sa njim, a ne sa njegovom porodicom.

“Tog časa organizam je zahtevao od mene da tako reagujem, nisam mogao da izdržim, izvinjavam se i građanima. Za moje ponašanje oni (porodica) nisu krivi, nisam
reagovao dobro ali ako radikali nastave u budućnosti da me izazivaju i da mi diraju porodicu opet bi reagovao ovako“, rekao je Nikolić.

Za reč se,umesto Srboljuba Živanovića, javio Dragan Todorović koji je optužio demokrate da neprimerene reči upućuju članovima njegove poslaničke grupe a da na to niko ne reaguje.

Todorović je za ovaj incident optužio Demokratsku stranku

"Vi ste odgovorni za sve što se dešava u skupštini. Odgovorni su i oni koji nisu u stanju da se civilizovano ponašaju. Vi plasirate određene informacije koje ljude dovode u stanje smanjene uračunljivosti", rekao je Todorović.

Epilog svađe bivših stranačkih kolega je opomena koju je Slavica Đukić Dejanović izrekla Nikoliću zbog narušavanja dostojanstva skupštine ali i usmena preporuka radikalu Srboljubu Živanoviću da se suždrži od neprimerenih izjava..

Inače, radikla Srboljub Živanović i ranije se sukobljavao sa napredanjacima. Tako se u eptemrbu ispred zgrade parlamenta fizički obračunao i vređao dva poslanika SNS-a što je Živanović kasnije demantovao

Ko je šta kome rekao?

Ni kada su se strasti u Skupštini stišale, dve sukobljene strane nisu odustale od svojih ranijih izjava.

“I kad je ušao danas u salu, rekao je Jorgovanki "k****štino". I neprijatno je kad prolazi pored vas ili kad se okrene bez da se javim za reč i onda kaže ’Tomo p***ru, Tomo lopužo, Tomo izdajniče, Vokeru’ ili kako me već sve zovu. I ja naravno ne obraćam pažnju na to“, kaže Nikolić.

“Ali danas dok sam se vraćao sa govornice, počeo je da psuje. Majku mi je psovao kao majku, a suprugu po imenu jer se znamo. I onda sam ga uhvatio za kosu, nisam ga ni povukao ni potegao, čak ni udario, sve se u meni lomilo, ali on je sedeo i nije hteo da ustane“, priča lider naprednjaka.

Ipak, poslanik radikala Srboljub Živanović nije bio spreman da pred kamerama potvrdi da li je i šta dobacio doskorašnjem stranačkom kolegi Tomislavu Nikoliću, ali se na incident osvrnuo šef poslanika radikala.

“Kod predsednice Skupštine je praktično je utvrđeno da su oni razmenili neke, hajde da kažem, teške reči. Tomislav Nikolić je njemu rekao da je on njegov politički otac, a onda ga je on pitao ‘a šta mi je gospođa Dragica?’ I to je dovelo do problema. Kako je to shvatio Tomislav Nikolić, ja u to neću da ulazim”, kaže Dragan Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: