LSV: "Republika Vojvodina" prošlost

Beograd -- "Vojvodinu Republiku" je pregazilo vreme, izjavio je Nenad Čanak, koji je na 6. kongresu stranke ponovo izabran da vodi Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli

"U našoj pretprošloj državi 1999. predlagao sam da se napravi ustavni okvir u kojem bi Srbija imala dve republike - Kosovo i Vojvodinu, što bi, po mom mišljenju, sačuvalo Kosovo u Srbiji. Danas, u nezavisnoj Srbiji, potpuno je nerealno razgovarati o Vojvodini kao republici u sastavu Srbije", rekao je Čanak za "Novosti".

Istovremeno, on se zalaže za Srbiju od pet autonomnih pokrajina.

"Srbija mora da se decentralizuje, da ima pet autonomija - Vojvodinu, Šumadiju, Nišku oblast, koju mi kolokvijalno nazivamo "Moravskom", Sandžak i grad Beograd. Svako centralističko opredeljenje samo će donositi tenzije", rekao je lider LSV-a.

Povodom otvorenog pisma u kome je ambasadoru Rusije u Beogradu poručio da Rusiji ne treba kupovina "kradene robe", Čanak je rekao da "ako se 90 odsto NIS nalazi u Vojvodini, onda to jeste kradena roba jer Vojvodina po novom Ustavu ima pravo i na svoju imovinu".

"Ja ne znam šta je dogovoreno sa Rusima i pretpostavljam da u ovom trenutku u Srbiji to ne zna više od dva-tri čoveka. Skupština Srbije dala je odobrenje da se završi sporazum koji bi u paketu rešio pitanje Južnog toka, gasovoda i skladišta Banatski Dvor za nisku cenu", rekao je Čanak.

"Ne sme se, ni po koju cenu, ruskoj državi ustupiti monopol nad snabdevanjem gasom u Srbiji bez gasovoda. Mi nismo protiv Vlade, već protiv štetnih ugovora", rekao je Čanak.

Lider LSV je rekao da, pored Rusa, za gradnju gasovoda kroz Srbiju "postoje i drugi zainteresovani".

"Zemlje zapadne Evrope nemaju nameru da ostanu ekonomski i gasni taoci Rusije. Zbog toga se nadam ideji o gasovodu koji bi povezao Kaspijski basen sa Evropom. Srbija može tu da se pronađe", dodao je on.

Čanak je rekao da međunacionalni odnosi u Vojvodini "nikada ne mogu biti toliko dobri da se ne mogu unapređivati, ali da je u pitanju masovna pojava fizičke ugroženosti bilo koga u Vojvodini po nacionalnom osnovu nije istina".

"Ne treba vikati 'To je vuk!' kada vuka nema. Bilo je, naravno, pojedinačnih incidenata za koje nisu uvek "locirani" počinioci", dodao je on.

Info

Lažne dojave o bombama

Beograd, Podgorica -- Zbog dve lažne dojave o podmetnutim bombama, večeras na liniji Beograd - Podgorica i Podgorica - Beograd nisu poletela tri aviona Jata i Montenegroerlajnsa.

Hronika sreda 31.12. 20:53 Komentara: 0

Cerić zahvalio Crnoj Gori

Podgorica -- Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pozdravio je odluku crnogorskih vlasti da ipslate obeštećenje porodicama Bošnjaka deportovanih i ubijenih 1992.

Region sreda 31.12. 18:27 Komentara: 0
strana 1 od 928 idi na stranu