Usporena profesionalizacija Vojske

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je za Politiku da planirani budžet "praktično usporava profesionalizaciju Vojske".

Izvor: Politika, Tanjug

Četvrtak, 04.12.2008.

00:53

Default images

On je rekao da će Ministarstvo odbrane i pored restrikcije vojnog budžeta, koji će za 2009. godinu iznostiti 70,7 milijardi dinara, umesto očekivanih 76 milijardi, uložiti maksimalne napore u pravcu profesionalizacije vojske uz novu sistematizaciju Ministarstva odbrane.

"Trenutno Ministarstvo odbrane ne duguje nikome ni dinara. Sve obaveze redovno izvršavamo. U pogledu strukture vojnog budžeta, 55 odsto su izdvajanja za personalne troškove, 25 odsto su bili operativni troškovi, a 20 odsto investicije" izjavio je Šutanovac za Politiku.

Prema projekciji sistema odbrane iz 2003. godine i prema vladinom memorandumu o izdvajanjima za vojsku, trebalo je da se izdvoji 2,4 odsto od bruto nacionalnog proizvoda (76,5 milijardi dinara) da bi ona mogla u datom roku da sprovede transformaciju iz kombinovanog sistema u potpuno profesionalni sistem.

"Smatramo da se ne može izvršiti transformacija u potpuno profesionalnu armiju do 2011. godine, ali ćemo mi kao Ministarstvo odbrane preduzeti sve mere, iako je očigledno da talas ekonomske krize u svetu ima posledica i na visinu našeg budžeta", rekao je Šutanovac.

"Kao najveći korisnici budžeta, mi smo najlošije i prošli. Ali, kao sistem odbrane, kao strateški sistem on ne sme, niti može svake godine da zavisi od novog, do tada nepoznatog budžeta. Ovo smanjenje vojnog budžeta pogodiće sve segmente sistema odbrane, a posebno investicioni deo - kako naoružanje i vojnu opremu, tako i infrastrukturu. Sa zadatim budžetom teško da ćemo moći i da zaposlimo planirani broj profesionalnih vojnika, čime se praktično profesionalizacija usporava", izjavio je ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: