Saradnja policija u regionu

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije preuzeli su obavezu jačanja saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

00:13

Default images

Oni su s tim u vezi potpisali zajedničku izjavu na trećem, neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova navedenih država koji je održan u Sarajevu. Iako nije bila ključna tema sastanka, istraga o ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića imala je značajno mesto tokom razgovora.

Slučaj ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i istrage tog krivičnog dela pokazao je neophodnost regionalne saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala, zaključeno je na redovnom godišnjem susretu ministara.

Iako Pukanićevo ubistvo nije bilo osnovna tema razgovora, novinare je zanimalo dokle se stiglo sa istragom ovog slučaja.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović potvrdio je da MUP Republike Srpske uspešno sarađuje sa ostalim policijskim agencijama u potrazi za Željkom Milovanovićem koga hrvatska policija sumnjiči za ubistvo u Zagrebu.

"Učiniće sve što je potrebno da se taj navodni počinilac što pre privede pravdi", rekao je Sadović.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić sastanak je ocenio korisnim, navodeći da bi slični susreti trebali da se odvijaju i na višim nivoima.

Dačić smatra da saradnja polcijskih agencija u regiji mora biti intenzivirana, s bržom razmenom informacija.

"Čovek koji je osumnjičen da je ubio Pukanića je bio uhapšen, onda je oslobođen, pa je pobegao na teritoriji BiH. Imate Matanića koji je uhapšen u Srbiji, izručen Bugarskoj, tamo oslobođen", naveo je Dačić.

"Moramo da sprečimo da naše države budu skrovišta za kriminalne grupe koje naprave zločin u jednoj državi, pa pređu u drugu", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko veruje da će Milovanović biti uhapšen.

Slučaj Pukanić je, kako kaže, primer da organizovani kriminal nije ograničen državnim granicama i da je mnogo argumenata koji idu u prilog tezi da je reč o jedinstvenoj mafiji.

"Samo udruživanjem moći ćemo se odupreti i pobediti organizovani kriminal u regiji, što je uostalom i preduslov za ulazak u EU", kazao je Karamarko.

Učesnici sastanka usvojili su deklaraciju kojom se opredeljuju za intenzivniju saradnju na polju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Jedna od stavki zajedničke izjave odnosi se na stalnu međusobnu komunikaciju visokih zvaničnika unutrašnjih poslova koji će organizovati slične sastanke svakih šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: