Osnovci o sidi bez tabua

O sidi se može govoriti bez predrasuda i tabua, pokazali su osnovci šest vračarskih škola koji su se nadmetali u znanju o ovoj opakoj bolesti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

00:07

Default images

Kviz se organizuje povodom Svetskog dana borbe protiv side, kao doprinos globalnoj borbi protiv ove bolesti. Da osnovci zaista znaju dosta o sidi pokazalo je i ovo takmičenje. Uz podršku navijača takmičari su se trudili da svoju školu predstave na najbolji način, ali i da sa ostalim učesnicima podele znanja o ovoj bolesti.

"Sida je jako opasna bolest i mladi ljudi nisu upoznati sa tim, kao i o tome kako se prenosi. Zato su ovakva takmičenja jako dobra i povoljna za mlade ljude koji ne znaju ništa o tome".

"Sida se prenosi seksom, spavanjem sa zaraženom osobom, može da se prenese i transfuzijom krvi i kada neko zaražen da krv".

"Sidu najčešće imaju narkomani, može da se prenese kada se koristi tuđi brijač, iglom kod narkomana, transfuzijom krvi što kod nas nije rasprostranjeno".
Stručnjaci navode da je znanje o sidi osnova uspešne prevencije i najbolji način da se zaštiti zdravlje mladih.

Pomoćnica predsednika opštine Vračar Snežana Stevanović kaže da su lekari doma zdravlja edukovali đake i da su učesnici u kvizu najbolji u zdravstvenom vastpitanju.

"Kviz je bio vrlo dinamičan. Deca su pokazala više nego dobro znanje, mi nastavljamo sa domom zdravlja njihovu edukaciju, a ovakvi kvizovi će biti konstantni i tradicija, ali i poruka da se uvede zdravstveno obrazovanje u škole", kazala je Snežana Stevanović.

Na kraju takmičenja nije bilo pobednika. Kako je objasnio žiri, najvažnije je da su svi učesnici pokazali zavidno znanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: