Intervju iz zatvora

Jevrejski ultranacionalista Jigal Amir, osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina, dao je intervju izraelskom TV Kanalu 10.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

11:20

Default images

Izraelska zatvorska služba je bila šokirana kada je čula intervjue na dva glavna komericijalna TV kanala, data navodno preko telefona iz zatvora, pa mu je do daljnjeg zabranila upotrebu telefona.

Amir je rekao da se šansa za atentat ukazala i pre kobnog dana 4. novembra 1995, naglasivši da je na zločin bio podstaknut upozorenjima vojnih eskperata, uključujući bivšeg premijera Arijela Šarona.

On je rekao da je bio na jednom venčanju kome je prisustvovao Rabin i da je tada shvatio da ga štiti samo jedan telohranitelj.

"Da sam bio u prilici da se rukujem s njim, mogao sam ga lako upucati da sam hteo. Bio sam unutra s pištoljem. Video sam da je to tako lako i rekao sam sebi da ću za nekoliko godina žaliti što ga nisam ubio," kazao je Amir.

Rabin je ubijen s tri metka u leđa u Tel Avivu, posle mitinga za mir, na glavnom gradskom trgu koji sada nosi njegovo ime.

Na pitanje šta je uticalo na odluku da počini zločin, Amir je odgovorio: "Svi oni koji se razumeju u armiju" i naveo bivšeg premijera, nekadašnjeg generala, Šarona, bivšeg šefa armije i ministra Rafaela Ejtana i ultradesničara ministra Rehavama Zeevija, koga su pre sedam godina ubili palestinski ekstremisti.

"Svi vojni stručnjaci su rekli da je sporazum iz Osla katastrofa," rekao je Amir misleći na privremeni mirovni sporazum iz 1993. godine između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije.

O sporazumu se pregovoralo tajno u norveškoj prestonici, po čemu je dobio ime, a potpisali su ga Rabin i palestinski lider Jaser Arafat u Beloj kući septembra 1993. godine.

Za to su sledeće godine dobili Nobelovu nagradu za mir, koju su podelili sa sadašnjim predsednikom Izraela Šimonom Peresom, koji je tada bio šef diplomatije i jedan od glavnih arhitekata dogovora.

Na osnovu sporazuma stvorena je Palestinska uprava i palestinska područja, najpre pojas Gaze i Jerihon na Zapadnoj obali dobili su autonomiju, a Arafat se vratio iz izgnanstva.

I Amirov brat Hagai osuđen je na zatvorsku kaznu zbog kovanja zavere za ubistvo Rabina. Njemu je, takođe, ukinuta dozvola da telefonira i osuđen je na dodatnu godinu nakon zato što je rekao čuvarima: "Mogao bih da dignem premijera u vazduh jednim telefonskim pozivom".

Ubistvo Rabina uticalo je na događaje na Bliskom istoku više nego što se očekivalo i mirovni sporazum s Palestincima do danas nije potpisan.

U septembru 2000. godine izbio je drugi palestinski ustanak, intifada i izraelska vojska je tada ponovo ušla na područja koja su već imala autonomiju.

Prošlo je sedam godina dok mirovni proces nije obnovljen, novembra 2007, ali bez opipljivih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: