Ministarka: Budžet ne kasni mnogo

Vlada Srbije neće u zakonskom roku dostaviti Skupštini predlog budžeta za narednu godinu, već će predlog kasniti dve nedelje.

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.10.2008.

08:39

Default images

Zakonom o budžetu je predviđeno da se predlozi budžeta za narednu godinu dostavljaju do 1. novembra tekuće godine. Usvajanje budžeta će kasniti jer je njegova izrada, kako kažu nadležni, tek u početnoj fazi. Opozicija kritikuje vladu zbog probijanja zakonskih rokova i predlaže izmenu zakona kako bi ubuduće odgovorni za kašnjenje bili kažnjeni. Prema postojećem zakonu sankcija nema.

Ukoliko budžet ne bude usvojen u predviđenom roku, jedino rešenje biće privremeno finansiranje.

Da bi budžet za 2009. godinu stupio na snagu od 1. januara, Skupština mora da ga usvoji do 15. decembra. To kaže zakon.

Rokovi će, po svemu sudeći, biti probijeni, jer budžet kasni. Razloge objašnjava ministarka finansija Diana Dragutinović.

“Pokušaćemo da poštujemo kalednar u onom smislu kada će Skupština da diskutuje o budžetu, znači, oko 15. decembra. Ali, pošto je tek u početnoj fazi izrade, mislim da ćemo da uspemo da predamo parlamentu do 20. novembra, dakle nešto ćemo zakasniti. Pregovori sa ministarstvima su tek započeti, ali definitivno deficit mora da bude manji”, rekla je ministarka.

Dok Dragutinovićeva najavljuje smanjenje budžetskog deficita, opozicija traži odgovor zašto budžet kasni, ali predlažu i izmene postojećeg zakona.

O tome za B92 govore potpredsednik Skupštine iz DSS-a Rade Obradović i poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković.

“Postojeći zakon o budžetskom sistemu predviđa kazne, obaveštenja i određene mere samo za one koji kasne u dostavljanju izveštaja samo republičkoj Vladi, odnosno Ministarstvu finansija, ali za samo Ministarstvo finansija, ni za Vladu, u postojećem zakonu nema nikakvih sankcija, čak ni mera upozorenja”, rekla je Tabakovićeva.

“U jeku finansijske krize za stabilnost čitavog finansijskog sistema izuzetno je važno da bude sačuvano poverenje u državu. To poverenje podrazumeva da se zakoni koji regulišu osnov funkcionisanja tog sistema bezuslovno poštuju. U ovom trenutku, potpuno je izvesno da će budžet za 2009. kasniti i da neće biti poštovan zakon o budžetskom sistemu”, upozorio je Rade Obradović.

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk za B92 kaže da će, ukoliko budžet ne bude usvojen u roku, država u narednu godinu ući s privremenim finansiranjem.

“U sadašnjoj situaciji, postoji objektivni problem. Naime, bukvalno je tek usvojen rebalans budžeta za ovu godinu. Vlada je formirana u junu i morala je da menja budžet za ovu godinu, da ga koriguje, i objektivno nije ni imala vremena da izmeni budžet za narednu godinu do sada. To Vladu ne amnestira od odgovornosti za poštovanje zakonskih rokova. Mnogo će važnije biti da budžet za narednu godinu bude restriktivan, da ne bude rasipnički kao što su bili budžeti prethodnih godina”, rekao je Ćulibrk.

Parlament o rebalansu raspravlja i danas. Ministarka finansija kaže da budžet za narednu godinu mora da bude daleko restriktivniji od tekućeg.

Prema zvaničnim podacima, sadašnji budžetski deficit iznosi oko 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

O novom budžetu

Ministarka finansija kaže i da će budžet za iduću godinu biti štedljiviji u odnosu na ovogodišnji, zbog finansijske krize, odnosno da će štednja u državnoj kasi biti odgovor Srbije na globalnu finansijsku krizu.

Dragutinovićeva je navela da se razmatraju izmene poreskih propisa, kako bi se stimulisala štednja u bankama i podstakao razvoj tržišta kapitala, kao i izmene propisa o akcizama na gorivo i cigarete.

"To će biti dobra poruka štedišama", rekla je ministarka i navela da su sigurni ulozi u srpskim bankama, kao i da i ona štedi, u dinarima i devizama.

Zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom prihodi budžeta će, kako je rekla, biti manji za 20 milijardi dinara, što je 0,8 odsto bruto-društvenog prozivoda.

Parlament o rebalansu budžeta

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Rebalansom se predviđa povećanje deficita u državnoj kasi sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara. Ukupni rashodi budžeta povećavaju se sa 680,5 na 695,9 milijardi dinara, a za povećanje penzija predviđeno je 12,7 milijardi dinara.

Poslanici opozicije iz Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije zatražili su da se umanje sredstva predviđena rebalansom budžeta za kabinet predsednika Srbije, odnosno da se ukinu sredstva za kabinete dva potpredsednika vlade.

Za njih je, prema predloženom rebalansu budžeta, namenjeno oko 150 miliona dinara.

LDP je zatražio ukidanje finansiranja kabineta prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića i potpredsednika zaduženog za privredni razvoj Mlađana Dinkića. Opozicija navodi da su to nepotrebni troškovi jer su pojedini potpredsednici vlade istovremeno i ministri.

U raspravi o amandmanima na predložni rebalans budžeta, poslanici SRS i LDP zatražli su da se sredstva koja bi se umanjila kabinetima preusmere za socijalna davanja i za penzije.

U raspravi su učestvovali i poslanici Demokratske stranke Srbije, koji su naveli da se sredstva nenamenski troše, a da se vlada razmeće nepotrebnim troškovima za putovanja, a ponovo su zatražili infromacije o budžetu za iduću godinu.
Juèerašnja sednica Skupštine Srbije (FoNet)
Poslanica kluba "Napred, Srbijo" Jorgovanka Tabaković zatražila je amandmanom da iznos sredstava za sva četiri potpredsednika vlade bude u visini ukupnih sredstava koje ima kabinet predsednika vlade.

Povodom zahteva Nove Srbije da se umanje sredstva kabinetima potpredsednika vlade u iznosu od 12 miliona i usmere na izgradnju sportskih terena za osobe sa invaliditetom, ministarka finansija rekla je da ima kompromisno rešenje i da se izgradnja tih objekata finansira iz budžetske rezerve Ministarstva finansija.

U raspravi, SRS je amandmanom zatražio da se sredstva predviđena za kabinet predsednika Republike umanje za 20 miliona dinara, a da se za 44 miliona dinara povećaju sredstva za plate zaposlenih u stručnoj službi skupštine.

U dosadašnjoj raspravi, poslanici su razmotrili manje od polovine od 84 podneta amandmana.

Nova sednica zakazana za sredu

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za sredu, 5. novembra, novu sednicu parlamenta na čijem redu će biti set pravosudnih zakona, set zakona o depozitima, saopšteno je večeras iz Skupštine Srbije. Na dnevnom redu će, takođe, biti i Zakon o putnim ispravama, koji mora biti usvojen do kraja decembra kako bi građani Srbije i sledeć mogli da putuju sa starim pasošima.

Kako se navodi, predsednica parlamenta je predložila da se na toj sednici razmatraju Predlozi zakona o uređenju sudova, o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Predlog zakona o državnom veću tužilaca.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi da razmatraju i Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, kao i izmene i dopune Zakona o prekršajima.

U predloženi dnevni red uvršteni su i predlozi zakona o javnim nabavkama, o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita kojim država daje garancije za iznose do 50.000 evra.

Poslanici će razmatrati i izmene i dopune Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, kao i o izmenama i dopuunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje.

Slavica Đukić-Dejanović predložila je da parlament na toj sednici razmatra i izmene i dopune Zakona o državnim službenicima i Predlog zakona o udruženjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: