Srbija: Žene puše i u trudnoći

U Srbiji ne postoji značajna razlika u broju pušača između trudnica i žena koje nisu u drugom stanju, pokazuje istraživanje.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

13:25

Default images

Istraživanje "Pušenje kod trudnica i porodilja u Srbiji", koje se sprovodi na 2.700 žena u 66 domova zdravlja, biće prezentovani sredinom sledeće godine, a prema rezultatima drugog istraživanja iz 2006. godine, zastupljenost pušenja među ženama u Srbiji u odnosu na 2000. godinu smanjena je za 3,8 odsto, odnosno sa 33,7 na 29,9 odsto.

Preliminarno istraživanje o porodiljama koje puše iz 2004. i 2005. godine, obavljeno na 288 žena u Beogradu i Novom Sadu, pokazalo je da je 45,5 odsto njih pušilo u nekom periodu trudnoće.

Ipak, uočen je blagi pad zastupljenosti svakodnevnog pušenja u toku trudnoće, pa u prvom trimestru pušilo je 31,1 ispitanica, u drugom 30,6, a u trećem 28,1 odsto žena.

Veću zastupljenost žena pušača, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od Srbije imaju samo Austrija, Bosna i Hercegovina, Grčka i Slovačka.

Glavni israživač Srmena Krstev rekla je na konferenciji za novinare da pušenje u trudnoći, pored tog što može dovesti do prevremenog porođaja, manje i nedozrele bebe, često je uzrok obolevanja deteta od respiratornih bolesti, astme i bolesti srednjeg uva.

"Uočena je povezanost i sa spontanim pobačajima, a rezultati istraživanja će pokazati koliko se porodilje interesuju za odvikavanje od pušenja", kazala je Srmena Krstev.

Predsednica Udruženja za javno zdravlje Srbije Snežana Simić nezadovoljna je zbog malog broja savetovališta za odvikavanje od pušenja na nivou primarne zaštite i najavila realizaciju projekta za obučavanje zdravstvenih radnika o veštinama odvikavanja od pušenja.

Ministar zdravlja Srbije istakao je da će se iz godine u godinu pooštravati propisi o zabrani pušenja i njihova primena, gde god i koliko god je to moguće.

"Po sadašnjim događajima ima dosta liberalnih situacijama u kojima je jedini način da inspektor na licu mesta naplati kaznu, i to će se menjati. Kad neko puši u lokalu, potrebno je kazniti i onoga ko je to dozvolio", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, pušenje je uzrok dobijanja dve trećine bolesti, a pored poštravanja propisa, najvažnije je unapređenje znanja i promena ponašanja.

Organizatorka terenskog rada na ovom istraživanju Anđelka Kotević kazala je da su patronažne medicinske sestre prošle posebnu obuku za njegovo sprovođenje, kao i da su ispitivana porodilje bile motivisane da čuju podatke o štetnosti duvana i spremne na promenu ponašanja.

To istraživanje, u okviru projekta "Jačanje kapaciteta civilnog društva u Srbiji", sprovode Udruženje za javno zdravlje Srbije i Ministarstvo zdravlja, a finansira ga Kanadsko udruženje za međunarodni razvoj (CIDA).

Suzan Bondi, iz tog udruženja, ukazala je da se Kanada pre 20 godina suočila sa problemom pušenja, kao i otporom i strahom stanovništva prema promenama i navela da u toj zemlji oko devet odsto trudnica i porodilja puši.

Prema njenim rečima, u većini razvijenih zemalja pušenje među porodiljama je u opadanju, dok je taj procenat veći od 70 u manje razvijenim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: