Stop ubijanju medveda

Beograd -- Organizacija za etički tretman životinja PETA protestovala je ispred britanske ambasade u Beogradu zbog ubijanja kanadskih crnih medveda.

Izvor: B92
Podeli

Od medveđe kože prave se ceremonijalne ukrasne kape za britansku Kraljevsku gardu, pa je slogan organizacije PETA “Gola koža, ne medveđa koža”. Na svom evropskom putu u nastojanju da obezbede međunarodnu podršku kako bi se zaustavilo ubijanje crnih medveda, sa spornim kapama na glavama, bez odeće i sa britanskim zastavama na telu, članice PETA posetile su i Srbiju.

One ne kriju da su iznenađene velikim brojem televizijskih ekipa i fotoreportera koji su došli da prate njihov protest.

“Nadamo se da će ljudi posetiti naš vebsajt i želimo da poručimo britanskom ministarstvu odbrane da je ubijanje medveda zbog pravljenja kapa u 21. veku u najmanju ruku neopravdano”, kaže Loren Bouvi iz organizacije PETA.

"Fantastično je. Ako je potrebno da uradimo ovako nešto da bismo privukli pažnju i zaštitili medvede, onda nam stvarno ne smeta da se skinemo do gole kože", kaže ona.

Dvadesetak minuta nakon što je protest počeo, konzul ambasade Velike Britanije u Srbiji Šon Moran posetio je aktivistkinje PETA. “Britansko ministarstvo odbrane poslednjih 10 godina razmatra mogućnosti da se koriste veštački materijali. PETA je ponudila alternativu 2005. i to je testirano, ali nije ispunilo standarde", kaže kanzul.

"Sigurno je da britanska vlada ima više novca nego PETA i bilo je za očekivati da posle 10 godina prestanu da koriste pravu kožu za pravljenje kapa. Naš posao je da se borimo za prava životinja, ali dok ministarstvo odbrane odugovlači, medvede ubijaju, i zato smo mi danas ovde”, kaže aktivistkinja Loren Bouvi.

Organizacija Sloboda za životinje podržava ovu akciju i zajedno sa PETA uputili su pismo ambasadi Britanije u Srbiji u kome apeluju da se medvedi ne ubijaju i da se koristi veštačko krzno. A nakon Srbije, Loren i Lusija svoj protest nastavljaju u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Ovako ekstremnih načina protesta u borbi za zaštitu životinja u našoj zemlji nije bilo, iako je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja još uvek nije donela zakon o dobrobiti životinja.

strana 1 od 82 idi na stranu