EU: Izručenje važno za region

Francusko predsedništvo EU saopštilo da je izručenje Radovana Karadžića važno za Srbiju zbog "približavanja Evropi".

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.07.2008.

12:15

Default images

Dodaje se i da je to bitno u procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. U saopštenju, izdatom u Briselu, predsedništvo EU "poziva Srbiju da nastavi tim putem i pronađe i u Hag prebaci i dvojicu poslednjih odbeglih optuženika".

Evropska unija, kako je navedeno, pozdravlja prebacivanje Karadžića u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

"Suđenje pred Haškim sudom Karadžiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, doprineće iznošenju na videlo istine i odgovoriti na nužnost da se zadovolji pravda u odnosu na žrtve i njihove porodice", navodi francusko predsedništvo EU.

"Evropska unija izražava podršku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u njegovom bitno važnom i primernom delovanju u službi međunarodne pravde", piše u saopštenju predsedništva EU.

Solana: U skladu sa vrednostima EU

Visoki predstavnik EU Havijer Solana je ocenio da prebacivanje optuženog Radovana Karadžića u haški Sud dokazuje da "nova srpska vlada postupa primereno, u savršenom skladu sa vrednostima EU i evropskih građana".

To je agenciji Beta prenela Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak, dodavši da EU očekuje da vlasti u Beogradu nastave tim putem. Ona je dodala da Solana smatra da "najbolji način da se ima mir, stabilnost i napredak na Balkanu, jeste da se ostvari pravda".

Galjakova je Tanjugu izjavila da je izručenje Karadžića Hagu predstavlja "veoma značajan" korak za vlast i narod Srbije, ali i ispunjenje jednog od uslova za odmrzavanje Privremenog sporazuma sa EU.

"Ambasadori EU rekli su na sastanku u utorak da pre daljih koraka čekaju izručenje Karadžića i izveštaj glavnog tužioca Serža Brameca, čija će ocena biti veoma bitna", rekla je Galjakova.

Na pitanje da li je sada napravljen korak ka odmrzavanju Privremenog sporazuma, Galjakova je odgovorila: “Definitivno, da, jedan od uslova je ispunjen“.

"Stvari se kreću dobrim putem", ocenila je ona, dodajući da očekuje naredne korake EU prema Srbiji nakon posete Bramerca Beogradu i njegovog naknadnog izveštaja.

Galjakova je podsetila da je prošle nedelje Solana izjavio da je “uveren“ da će ocena Bramerca biti pozitivna.

Ona je primetila da su danas, kada je Karadžić stigao u Hag, “misli uz žrtve“ počinjenih zločina.

“Drugo, veoma smo ohrabreni time što će Karadžić izaći pred lice međunarodne pravde i imati fer suđenje“, dodala je ona.

"Najzad, poruka za srpski narod i vlast je da su učinili nešto veoma važno poštujući saradnju s Tribunalom, i time izrazivši privrženost evropskim vrednostima", naglasila je portparolka Havijera Solane.

EK: Bitno za saradnju Srbije i EU

Prebacivanje Radovana Karadžića u nadležnost Haškog suda važan je korak za saradnju Srbije i EU, ocenila je Evropska komisija.

Evropska komisija navodi da izručenje svedoči da je nova srpska vlada "uključena u punu saradnju s Haškim sudom", izjavio je predstavnik za štampu Evropske komisije Amadeu Altafaž.

On je naveo da je "transfer optuženog Karadžića u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju važan korak za međunarodnu pravdu i za Srbiju, kad je reč o saradnji Srbije s tim sudom".

"Ovo je još jedan povoljan znak i korak uz samo hapšenje Karadžića, koji svedoči da je nova srpska vlada uključena u punu, a podvlačim tu reč punu, saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekao je portparol Evropske komisije.

Dodao je, takođe, da je to veoma važan doprinos ne samo za međunarodnu pravdu, već i za mir i stabilnost u celom regionu. Za Evropsku komisiju je to, podvukao je predstavnik za štampu Altafaž, takođe važan korak u saradnji Evropske unije i Srbije.

SAD: Hrabar korak vlade Srbije

Sjedinjenje Američke Države smatraju da je hapšenje Radovana Karadžića bio veoma pozitivan korak, kao i čvrsta namera Vlade Srbije da ga isporuči Haškom sudu da bi se suočio s pravdom, izjavio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

"Mi mislimo da je to veoma pozitivan korak, hrabar korak srpske vlade i to je nešto što bi međunarodna zajednica trebalo da podrži i pozdravi", rekao je Mekormak sinoć, na redovnom brifingu za novinare, čiji je transkript objavljen danas na sajtu Stejt departmenta.

Mekormak se obratio novinarima kasno sinoć, pre nego što je u Beogradu saopšteno da je Karadžić izručen Haškom tribunalu.

"Unutrašnje pitanje Srbije"

Poslanici gornjeg doma parlamenta Rusije imaju nepoverenje u objektivnost Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, ukazujući na dvostruke standarde tog suda.

"Rusija treba da prati da još jedan proces protiv okrivljenih Srba ne preraste u političko 'vrzino kolo'", izjavio je zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Vasilij Lihačov agenciji Itar-Tas, dodajući da je zvanična Moskva ocenila hapšenje Karadžića kao "unutrašnje pitanje Srbije".

Prema njegovim rečima, proces Karadžiću mogao bi da se otegne na duže vreme, "ali ne zbog težnje za objektivnošću već radi toga da se razvuče vreme i produži postojanje" Tribunala.

Bilt: Mladić "tvrđi orah" nego Karadžić

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pozdravio je danas Karadžića Haškom tribunalu i izrazio uverenje da će srpske vlasti uskoro ući u trag i Ratku Mladiću.

"Mislim da je (izručenje Karadžića Hagu) izuzetno značajan trenutak, mada će još važniji, naravno, biti početak suđenja, koje će biti pravedno i dobro vođeno i koje će u određenom trenutku dati i presudu. Najznačajnije od svega biće kada se na tom suđenju pojavi i general Mladić", rekao je Bilt za britansku medijsku kuću Bi-Bi-Si.

Bilt, koji je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, smatra da će suđenje Karadžiću biti mnogo profesionalnije nego Slobodanu Miloševiću, koje je bilo, kako je rekao, "krajnje ispolitizovano".

"Jedna od grešaka (u suđenju Miloševiću) je bila što su u optužnicu uvršćene i Hrvatska i Bosna i Kosovo i što je sve bilo krajnje ispolitizovano. U Karadžićevom slučaju, suočeni smo sa složenim činjenicama, u to nema sumnje, ali reč je o događajima koji su ograničeni na Bosnu i to u relativno kratkom vremenskom periodu, tako da bi i suđenje trebalo da bude manje komplikovano", ocenio je Bilt.

Prema Biltu, od hapšenja i izručenja Mladića ili procene Tribunala da je Beograd zaista učinio sve da bi mu ušao u trag, zavisiće i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije.

Bilt smatra da je Mladić, jedan od dvojice preostalih haških begunaca, "još tvrđi orah" nego Karadžić i nije uveren da bi prihvatio mirnu predaju i izručenje Hagu.

Švedski ministar naglasio je, međutim, da veruje da će nove vlasti u Beogradu, koje su pokazale odlučnost u slučaju Karadžića, uskoro ući u trag i Mladiću.

Bilt je rekao da bi trebalo produžiti mandat Haškom sudu, koji ističe 2010, ukoliko tom sudu bude trebalo više vremena da razreši slučaj Karadžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: