Počela distribucija vakcine

Beograd -- Danas je počela distribucija vakcine za bebe "di-te-per", koja se obavezno daje dvomesečnim bebama u tri doze sa razmakom od šest nedelja, potvrdili su u institutu "Batut".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Institut je sačinio plan distribucije na osnovu iskazanih potreba u domovima zdravlja, na osnovu koga je počela distribucija 120 hiljada doza vakcine protiv tetanusa, 120 hiljada be-se-že vakcine, 135 hiljada doza DTP vakcine (vakcine za decu u prvoj i drugoj godini života) i 29 hiljada doza DT vakcine za predškolsku decu, saopštio je taj institut.

"Batut" navodi da je iz prethodne raspodele vakcina protiv tetanusa 123.520 doza ostalo neraspodeljeno, tako da je nestašica te vakcine na terenu bila neosnovana.

Institut "Batut” u saopštenju navodi da je za te vakcine juče dobio sertifikate od Instituta za virusologiju, serume i vakcine "Torlak" kojima se potvrđuje njihova ispravnost koju je potvrdila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Na osnovu toga, institut "Batut" je mreži instituta i zavoda za javno zdravlje prosledio plan distribucije vakcina Instituta "Torlak".

Tako će Dom zdravlja u Kragujevcu biti snabdeven “di-te-per” vakcinama najkasnije sutra, izjavio je za B92 pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdravlja u tom gradu Nebojša Ranković.

Zalihe vakcine "di-te-per", protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, koju bebe dobijaju posle drugog meseca, bile su istrošene u više ustanova širom Srbije.

U kragujevačkom Domu zdravlja vakcine "di-te-per" nema već nedelju dana, a lekari su primorani da objašnjavaju roditeljima da odlaganje vakcinacije nije razlog za brigu.

Dom zdravlja u Kragujevcu biće snabdeven “di-te-per” vakcinama najkasnije sutra, izjavio je za B92 pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdravlja u tom gradu Nebojša Ranković.

Direktor Instituta "Torlak" Ranko Dakić kaže da kraći zastoj u snabdevanju neće ugroziti proces vakcinacije beba.

Kako saznaje B92, “Torlak” vakcinu "di-te-per" pravi u turama, po redovnom godišnjem planu, ali su neki od domova zdravlja prošli put dobili manje količine zbog starih zaliha.

Direktor “Torlaka” tvrdi da je do zastoja došlo jer se čekalo na sertifikat Agencije za lekove.

Međutim, PR menadžer Agencije Aleksandar Tucović kaže da je testiranje vakcine trajalo uobičajeno.

U Apotekarskoj ustanovi Beograd kažu da pedijatar neće pogrešiti ako umesto vakcine "di-te-per" da vakcinu "pentaksim", koja dodatno štiti i od dečje paralize i infekcije koju izaziva hemofilus influence tipa B.

Ipak, treba imati u vidu da ispravnost vakcine zavisi od toga da li je čuvana i transportovana u hladnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu