Srbijagas: Skuplji gas za toplane

Srbijagas povećao cenu gasa koji isporučuje toplanama 20,5 odsto ili 3,89 dinara po kubnom metru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:46

Default images

Gas za daljinske sisteme grejanja od četvrtka, 27. marta košta 22,85 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV). Kako su naglasili u Srbijagasu, cena gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena i iznosi 18,96 dinara bez PDV-a.

Cena prirodnog gasa za daljinske sisteme grejanja i domaćinstva u Srbiji, kako kažu u Srbijagasu, poslednji put menjana je 4. maja prošle godine kada je gas pojeftinio oko sedam odsto.

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović sredinom marta izjavio je da se cena prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji neće menjati narednih nekoliko meseci jer bi to dodatno ubrzalo inflaciju.

Srbijagas je krajem februara zatražio od Vlade Srbije da zbog povećanja cena gasa koji ruski Gasprom isporučuje Srbiji za skoro 30 odsto od 2008. godine, poskupi i gas za domaćinstva i daljinske sisteme grejanja za 20 odsto.

Direktor Srbijagasa Saša Ilić tada je kazao da preduzeće na svaki kubik gasa isporučen toplanama i domaćinstvima gubi 1,5 dinara.

Pošto Vlada Srbije tada nije odobrila povećanje cene gasa, Srbijagas je 24. marta ponovo zatražio poskupljenje tog energenta, ali samo za daljinske sisteme grejanja - toplane, za oko 20 odsto.

U Srbijagasu kažu da je cena prirodnog gasa za industrijske potrošače na magistralnom gasovodu trenutno 23,55 dinara, a za pravna lica na distributivnoj gasnoj mreži 26,42 dinara.

Cena gasa za industrijske potrošače u Srbiji usklađuje se svakih 15 dana, kao i cena nafte i naftinih derivata.

U Srbiji je 2007. godine, prema podacima iz Srbijagasa, ukupno potrošeno nešto manje od 2,4 milijarde kubika gasa, od čega je oko 92 odsto ili oko 2,2 milijarde kubika uvezeno, a ostalih osam odsto podmireno je iz domaće proizvodnje.

Srbijagas snabdeva oko 600 industrijskih potrošača u Srbiji i oko 60.000 domaćinstava. Gas najviše troši industrija - oko 60 odsto, a toplane i domaćinstva po 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: