Pavković se vratio u Hag

Haški optuženik, penzionisani general Vojske SRJ Nebojša Pavković, koji je 26. marta pušten na privremenu slobodu vratio se danas u Hag.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

13:55

Default images

Optužnica tereti Pavkovića, bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Nikolu Šainovića i generale vojske i policije Dragoljuba Ojdanića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića za zločine na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Suđenje ovoj šestorici trebalo bi da bude nastavljeno sutra, a planirano je da među svedocima Lukićeve odbrane bude i bivši premijer Srbije Zoran Živković, rekla je Jelačićeva u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Živković, koji je bio i ministar unutrašnjih poslova SRJ, rekao je ranije Tanjugu da će najverovatnije u utorak svedočiti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane u procesu protiv policijskog generala Sretena Lukića.

"Uveren sam da Lukić nije kriv za dela za koja je optužen, a moje svedočenje odnosi se na okolnosti njegovog rada posle 5. oktobra 2000. godine i mojih saznanja na mestu ministra unutrašnjih poslova Savezne Republike Jugoslavije", rekao je Živković.

On je dodao da će se svedočenje odnositi, verovatno, i na period pre 5. oktobra 2000. godine.

"Odbili smo da izručimo generala Lukića i takvu odluku je donela i Vlada Srbije u to vreme, procenjujući da je to protivno nacionalnim interesima i interesima bezbednosti države", kazao je bivši premijer i savezni ministar policije.

Živković je rekao da su o postavljenju Lukića za načelnika Resora javne bezbednosti posle 5. oktobra 2000. godine, kao i za još neke ljude, obavljene konsultacije "sa institucijama u Vašingtonu, Briselu i Hagu".

"Niko nije imao ništa protiv i tada je rečeno da se protiv Lukića ne vodi istraga i da nema prepreka za njegovo postavljenje", kazao je bivši srpski premijer.

U vreme kada su obavljene te konsultacije, prema njegovim rečima, svi su znali za Lukićev rad 1998. i 1999. godine u svojstvu načelnika policijskih snaga na Kosovu i Metohiji.

Optužnica protiv Lukića i još trojice generala stupila je na snagu 2. oktobra 2003. godine, a objavljena je 20. oktobra te godine.

"Rekao sam Karli del Ponte da ja 'nisam adresa' za optužnice jer je i tada postojao Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom", obrazložio je Živković odbijanje da od glavne tužitelhke Tribunala "primi koverat".

"Osim proceduralnih grešaka koje su pratile Lukićevu optužnicu, bilo je upisano pogrešno ime države", napomenuo je Živković.

U tom razgovoru, kako je naveo, on je Del Ponteovoj rekao da "ne zna šta bi moglo biti promenjeno za tri godine, jer se za to vreme ništa nije desilo što bi moglo biti vezano za Lukića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: