Od sutra skuplja struja

Struja će od sutra biti skuplja u proseku za 7,6 odsto, odlučila je Vlada Srbije.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

08:54

Default images

Kako je saopšteno, struja će za domaćinstva poskupeti 3,6 odsto, a cena za ostale potrošače povećavaće se sa povećanjem potrošnje. Poskupljenje struje dolazi u trenutku kada evro postiže najvišu vrednost u poslednjih godinu dana, a Narodna banka Srbije povećanjem referentne kamatne stope pokušava da obezbedi stabilnost.

Međutim, da na političku nestablinost najpre reaguje kurs, pokazuje činjenica da ni posle najnovije intervencije centralne banke na deviznom tržištu, evro nije pao, već je juče dostigao vrednost od 84,5 dinara.

Zašto se to dešava i kakve bi nove mere Narodna banka mogla da primeni, objasniće danas na konferenciji za novinare guverner Narodne banke Srbije.

Glavni urednik lista Bankar Milan Ćulibrk ocenjuje da ukoliko se u narednom periodu ne stabilizuje politička situacija u zemlji, postoje velike šanse da se ubrza rast cena.

"Rizici u privredi su se ionako nagomilali i pre nego što se politička situacija u zemlji iskomplikovala, a ona utiče i na kretanje kursa i na kretanje kamatnih stopa. Zabrinjavajuće je što je inflacija, merena među godišnjim rastom cena, dakle u poslednjih 12 meseci, praktično iznad deset odsto i vrlo su male šanse da ona na kraju godine bude jednocifrena, ukoliko se nešto radikalno ne preduzme", rekao je on.

On ocenjuje da će se to teško desiti ako se ima u vidu najava da će doći do rebalansa budžeta.

"To, pretpostavljam, znači povećanje javne potrošnje", kaže on.

Ćulibrk očekuje da će Narodna banka Srbije nastaviti da primenjuje restriktivne mere ukoliko ne bude prilagođena fiskalna politika i ne dođe do smirivanja političke situacije.

"U najboljem slučaju bilo bi moguće da u relativno kratkom roku dođe do nekog smirivanja političkih tenzija i da Srbija ponovo postane privlačna za investitore. Najgori scenario jeste da strane investicije potpuno presuše jer će tada Narodna banka morati da brani kurs pojačanim intervencijama iz deviznih rezervi, što znači rast kursa i cena, i ulazimo u ono dobro poznato 'vrzino kolo'", rekao je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: