SE protiv trgovine ljudima

Konvencija Saveta Evrope o delovanju protiv trgovine ljudima sutra stupa na snagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

15:37

Default images

Generalni sekretar te evropske organizacije Teri Dejvis kaže da ta konvencija predstavlja "kamen temeljac i efektno oružje za borbu protiv modernog ropstva". "Više od 600.000 ljudi je prodato u Evropi svake godine, kao žrtve međunarodnih kriminalaca", navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Generalni sekretar SE je naglasio da je među žrtvama "više od 80 odsto devojaka i žena", od kojih je 70 odsto prisiljeno na prostituciju. Drugim žrtvama se trguje radi prisilnog rada, ilegalnih usvajanja i transplatacije organa.

"Posle trgovine oružjem i drogom, trgovina ljudima predstavlja treću najprofitabilniju kriminalnu aktivnost na svetu", istaknuto je u saopštenju.

Predsednik Parlamentarne skupštine SE Luis Marija de Puč se nada se da će se stupanjem na snagu ove konvencije povesti efikasnija borba protiv te "nedopustive forme modernog ropstva, kojoj se jedino možemo suprotstaviti ako postoje zajednički napori na evropskom nivou".

"Što je veći broj zemalja koje budu ratifikovale konvenciju, to će žrtve imati bolju zaštitu", saopštio je De Puč.

Konvencija je otvorena za vanevropske zemlje i zemlje Evropske unije koje su pozvane da je ratifikuju, uz one članice SE koje to još nisu učinile.

Njen cilj je da osnaži preventivne mere protiv trgovine ljudima, da ojača mehanizme gonjenja trgovaca i zaštitu ljudskih prava i dostojanstva žrtava.

Do sada je ovu konvenciju ratifikovalo 14 zemalja koje su najviše pogođene ovom trgovinom: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Gruzija, Malta, Moldavija, Norveška, Rumunija i Slovačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: